19/10/2017...

Σταφύλι με φρέσκια κρέμα και μαρέγκες

Σε ποιον δεν αρέσει ο συνδυασμός μαρέγκας και κρέμα; Έχω προσέξει ότι η φρέσκια όψη αυτού του γλυκού μαγνητίζει πάντα πολλούς οπαδούς. Για ευκολία μπορείτε να χρησιμοποιήσετε έτοιμες μαρέγκες, μιας και μπορούμε να τις βρούμε πλέον παντού στα ζαχαροπλαστεία. Πιστεύω όμως ότι η δική μου συνταγή για μαρέγκες είναι πολύ καλή και σας την παρουσιάζω με περηφάνια. Αυτό το γλυκό εισηγούμαι να το φτιάξετε σε ατομικά ποτηράκια και να το σερβίρετε σαν επιδόρπιο σε καθιστό δείπνο. Αν πάλι θα σερβίρετε σε στυλ μπουφέ, φτιάξτε το σε μια μεγάλη εντυπωσιακή γυάλινη πιατέλα.

 

Βαθμός Δυσκολίας: Εύκολο  Χρόνος Ετοιμασίας: 10΄  Χρόνος ψησίματος: 1½ ώρα αν θα φτιάξουμε σπιτικές μαρέγκες

 

650 θερμίδες ανά μερίδα

 

Θα χρειαστούμε 6 γυάλινα ατομικά μπολάκια σερβιρίσματος

 

ΥΛΙΚΑ

Για 6 μερίδες

  • 600 γρ. σταφύλι κομμένη η κάθε ρόγα σε 2 κομμάτια, χωρίς κουκούτσι
  • 2 κουταλάκια ζάχαρη
  • 800 ml φρέσκια κρέμα
  • 6 μεγάλες μαρέγκες

Για τις μαρέγκες

  • 4 ασπράδια αβγού
  • 115 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • 115 γρ. ζάχαρη άχνη

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τα κομμένα σταφύλια με τη ζάχαρη.
  2. Χτυπάμε τη φρέσκια κρέμα στο μίξερ μέχρι να γίνει σαντιγί και σπάζουμε τις μαρέγκες σε κομματάκια.
  3. Συναρμολογούμε το γλυκό ανακατεύοντας ελαφρά τα σταφύλια με την κρέμα και τις σπασμένες μαρέγκες. Βάζουμε κουταλιές από το μείγμα στα ατομικά μπολάκια και σερβίρουμε αμέσως.

 

Μαρέγκες

  1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 100 βαθμούς και στρώνουμε δύο λαμαρίνες με λαδόχαρτο.
  2. Στο μίξερ χτυπάμε τα ασπράδια μέχρι να αρχίσουν να ασπρίζουν. Προσθέτουμε την κρυσταλλική ζάχαρη λίγη-λίγη στο μίξερ και χτυπάμε μέχρι το μείγμα μας να γίνει στητό και σατινένιο. Τέλος, με μια σπάτουλα ανακατεύουμε μέσα την άχνη ζάχαρη σε τρεις δόσεις.
  3. Ρίχνουμε κουταλιές από το μείγμα στην έτοιμη λαμαρίνα και ψήνουμε στον φούρνο για 1½ με 1¾ ώρες. Όταν ψηθούν οι μαρέγκες, τις βγάζουμε από τον φούρνο και τις αφήνουμε να κρυώσουν. Οι μαρέγκες διατηρούνται σε δοχείο κλειστές αεροστεγώς μέχρι και τρεις εβδομάδες.
9/10/2017...

Αβγά scrambled με μπέικον λούντζα

Ψηλό σε πρωτεΐνη, ιδανικό για πρωινό ή για ένα γρήγορο σνακ που είναι χορταστικό και φτιάχνετε σε 10 λεπτά. Θα χρειαστείτε για αυτό το πιάτο δυο μικρά αντιπολιτικά τηγάνια.

ΒΔ: εύκολο

ΧΕ: 10′

Θερμίδες ανά μερίδα: 445

Για 1 μερίδα:

3 γρ., ½ κουταλάκι βούτυρο

3 αβγά

20 γρ. κρέμα γάλακτος Χαραλαμπίδης Κρίστης light

40 γρ. , 4 φέτες λούντζα

3 μεγάλα η 6 μικρά μανιτάρια button mushrooms, κομμένα σε φέτες

30 γρ. 1 φέτα ψωμί ολικής φτιαγμένο σε φρυγανιά

Αλάτι –πιπέρι

20 γρ. μέλι

  1. Βάζουμε και τα δυο τηγάνια στην φωτιά να ζεσταθούν.

  2. Στο ένα λιώνουμε τον βούτυρο και ρίχνουμε μέσα τα αβγά μας. Ανακατεύουμε με μια σπάτουλα σιλικόνης. Δεν αλατοπιπερώνουμε σε αυτό το στάδιο για να μην νερώσουν τα αβγά μας. Θα το κάνουμε στο τέλος πριν σερφάρουμε.

  3. Παράλληλα στο άλλο τηγάνι ρίχνουμε τις φέτες λούντζα και τα μανιτάρια. Ανακατεύαμε μέχρι η λούντζα να ψηθεί και τα μανιτάρια να μαραθούν.

  4. Ανακατωθούμε τα αβγά μας συνάχια με την σπάτουλα για να ψηθούν ομοιόμορφα. Δεν τα παραψήνουμε. Προς το τέλος ρίχνουμε μέσα στα αβγά την κρεμά και ανακατεύουμε.

  5. Φτιάχνουμε το ψωμί σε φρυγανιά, βάζουμε στο πιάτο μας. Αδειάζουμε πάνω στο ψωμί τα αβγά και διπλά την λούντζα και τα μανιτάρια. Αλατοπιπερώνουμε και γαρνίρουμε με το μέλι. Σερβίρουμε αμέσως για ένα υπέροχα απολαυστικό πιάτο.

Συνταγη απο: Αθηνά Λοιζίδου