13/07/2018...

Μπουγάτσα Κανταΐφι με κρέμα γάλακτος ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΔΗΣ ΚΡΙΣΤΗΣ

Η αγαπημένη σε όλους μπουγάτσα φτιαγμένη πολύ εύκολα με φύλλο κανταΐφι. Εύκολο και πολύ νόστιμο παραδοσιακό γλυκό, φτιαγμένο με το δικό μου twist. Και πάλιν δεν άντεξα να μην δώσω την δίκη μου εκδοχή σε αυτό το υπέροχο γλυκό. Πολύ εύκολο στην εκτέλεση με φανταστικό αποτέλεσμα.  ένα τιπ να σας δώσω, μην γεμίσετε πολύ το πυρέξ σας γιατί κατά το ψήσιμο η κρέμα φουσκώνει και μπορεί να ξεχειλίσει αν είναι πολύ ψιλά η στάθμη του γλυκού. Ακόμα, όταν το βγάλετε το γλυκό  απ τον φούρνο,  φαίνετε να είναι αρκετά ρευστή η κρέμα. Όταν κρυώσει όμως είναι μια χαρά όπως πρέπει να είναι.

 

Χρόνος ετοιμασίας: 20΄

Χρόνος ψησίματος: 40΄

Θερμίδες ανά 100 γρ: 190

 

Θα χρειαστούμε ένα μέτριο βαθύ πυρέξ η ταψί

 

Υλικά για 6-8 μερίδες

120 γρ. κανταΐφι, κομμένο σε κομματάκια με ένα ψαλίδι

40 γρ. φυτικό βούτυρο Spry

40 γρ. ανάλατο βούτυρο κομμένο σε κομματάκια

Για την κρέμα

700 ml γάλα

3 αβγά ελαφρά χτυπημένα

100 γρ. κρέμα γάλακτος ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΔΗΣ ΚΡΙΣΤΗΣ

170 γρ. ζάχαρη

40 γρ. σιμιγδάλι ψιλό

1 κουταλάκι βανίλια

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 °C.
  2. Σ’ ένα κατσαρoλάκι ρίχνουμε τα βούτυρα. Βάζουμε το κατσαρολάκι στη φωτιά μέχρι να λιώσουν.
  3. Σ’ ένα μεγάλο μπολ ανοίγουμε το κανταΐφι και το ανακατεύουμε με τα λιωμένα βούτυρα για ν’ απλώσει παντού.
  4. Εν τω μεταξύ, ετοιμάζουμε την κρέμα. Σ’ ένα μεγάλο μπολ, χτυπάμε  τα αυγά με τη ζάχαρη με ένα σύρμα μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη. Σε μια μέτρια κατσαρόλα ρίχνουμε τη βανίλια, το γάλα, την κρέμα γάλακτος, το σιμιγδάλι και ανακατεύουμε. Ζεσταίνουμε ανακατεύοντας με ένα σύρμα μέχρι η κρέμα ν’ αρχίσει να πήζει. Χτυπάμε μέσα με ένα σύρμα τα αυγά με τη ζάχαρη. Αποσύρουμε την κρέμα από τη φωτιά.
  5. Ρίχνουμε το μείγμα της κρέμας στο πυρέξ μας. Τοποθετούμε το  κανταΐφι πάνω στην κρέμα. Είμαστε προσεκτικοί να μην φτάσει το γλυκό πολύ ψιλά στο ταψί άλλα να έχει τουλάχιστο 1 εκ. περιθώριο άλλος θα ξεχειλίσει η κρέμα μιας και φουσκώνει αρκετά κατά το ψήσιμο.
  6. Ψήνουμε για 40 λεπτά. Όταν βγάλουμε το γλυκό απ τον φούρνο φαίνετε ακόμη ρευστή η κρέμα. μην ανησυχείτε γιατί όταν κρυώσει θα είναι όπως πρέπει. Ακόμα το γλυκό μαζεύει όταν κρυώσει, και πάλιν αυτό είναι εντελώς φυσιολόγο. σερβίρετε με παγωτό βανίλια η μαστίχα!

 

Συνταγή από: Αθηνά Λοιζίδη

13/07/2018...

Κανταΐφι – Γαλακτομπούρεκο με κρέμα γάλακτος Χαραλαμπίδης Κρίστης

Βαθμός Δυσκολίας: Μέτριο

Χρόνος Ετοιμασίας: 20΄

Χρόνος Ψησίματος: 1 ώρα και 30΄

 

Θα χρειαστούμε ένα πυρέξ ή ταψί διαστάσεων γύρω στα 25Χ35 εκ.

 

ΥΛΙΚΑ

400 γρ. (ένα κουτί) κανταΐφι

120 γρ. φυτικό βούτυρο Spry

180 γρ. ανάλατο βούτυρο

 

Για τη γέμιση κρέμα

4 αυγά

240 γρ. ζάχαρη

2 κουταλάκι βανίλια

1.2 λύτρα γάλα

200 γρ. κρέμα γάλακτος Χαραλαμπίδης Κρίστης

90 γρ. σιμιγδάλι ψιλό

 

Για το σιρόπι

350 γρ. ζάχαρη

600 γρ. νερό

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Σ’ ένα κατσαρoλάκι ρίχνουμε τα 2 είδη βουτύρου. Βάζουμε το κατσαρολάκι στη φωτιά μέχρι να λιώσουν.
  2. Σ’ ένα μεγάλο μπολ ανοίγουμε το κανταΐφι και το ανακατεύουμε με τα λιωμένα βούτυρα για ν’ απλώσει παντού.
  3. Στρώνουμε το μισό κανταΐφι στην βάση του ταψιού μας.
  4. Εν τω μεταξύ, ετοιμάζουμε την κρέμα. Σ’ ένα μεγάλο μπολ, χτυπάμε καλά τα αυγά με τη ζάχαρη με ένα σύρμα μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη. Σε μια μέτρια κατσαρόλα ρίχνουμε τη βανίλια, το γάλα, την κρέμα γάλακτος, το σιμιγδάλι και ανακατεύουμε.

Ζεσταίνουμε ανακατεύοντας με ένα σύρμα μέχρι η κρέμα ν’ αρχίσει να πήζει. Χτυπάμε μέσα με ένα σύρμα τα αυγά με τη ζάχαρη. Αποσύρουμε την κρέμα από τη φωτιά.

  1. Ρίχνουμε το μείγμα της κρέμας πάνω στο κανταΐφι.. Τοποθετούμε το υπόλοιπο κανταΐφι πάνω στην κρέμα.
  2. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 °C και ψήνουμε για μιάμιση ώρα.

 

Συνταγή από: Αθηνά Λοιζίδης