29/07/2019...

Κόντρα Φιλέτο με Σάλτσα από κρέμα γάλακτος Μάυρο Πιπέρι

Το πάθος που έχω για το μαύρο πιπέρι χρονολογείται στα εφηβικά μου χρόνια, όπου η αγαπημένη μου μπριζόλα σε ένα δημοφιλές εστιατόριο εκείνης της εποχής, ΚΟΡΩΝΑ,  ήταν το ‘Pepper Steak’ τους. Δίνω το καλύτερό μου για να φέρω πίσω αυτές τις αναμνήσεις και πιστέψτε με ότι δεν είναι τόσο δύσκολο!

 

Σερβίρουμε με τηγανητές πατάτες και φασολάκια πλατύ, μαζί με χοντρό θαλασσινό αλάτι και φρέσκο θυμάρι.

 

Συστατικά

  • 2 Μπριζόλες Κόντρα Φιλέτο, περίπου 250 γρ η μία
  • 1 κ.σ. Κραμβέλαιο
  • 3 κ.γ. Μαύρο Πιπέρι, χοντρά θρυμματισμένο
  • 120 ml Χαραλαμπίδης Κρίστης Κρέμα Γάλακτος
  • 500 γρ Μπάρμπα Στάθης Φασολάκια Πλατιά
  • 1 κ.σ. Mουστάρδα Dijon
  • 1 κ.σ. Worcestershire σως
  • 1 σκελίδα Σκόρδο
  • 100 ml Κονιάκ
  • 150 ml Ζωμό Βοδινού Κρέατος
  • 2 κ.σ. Φρέσκο Μαϊντανό, ψιλοκομμένο
  • 1 κ.σ. θυμάρι φρέσκο, ψιλοκομμένο
  • 1 κ.γ. Θαλασσινό Χοντρό Αλάτι
  • 1 κ.γ. φρεσκοτριμμένο Μαύρο Πιπέρι

Οδηγίες

  1. 30 λεπτά πριν το μαγείρεμα, βγάλτε τις μπριζόλες από το ψυγείο. Όταν φθάσουν σε θερμοκρασία δωματίου, τις σκουπίζουμε με χαρτί κουζίνας και αλατοπιπερώνουμε, και τις δύο πλευρές και τις άκρες τους.
  2. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα φέρνουμε το νερό σε μια βράση σε υψηλή θερμότητα. Προσθέτουμε τα πλατιά φασολάκια και μόλις έρθουν σε μια βράση περιμένουμε ένα λεπτό και στη συνέχεια αφαιρούμε από την κατσαρόλα σε ένα μπολ γεμάτο κρύο νερό και μερικά παγάκια. Στραγγίζουμε, αφήνουμε να στεγνώσουν και κρατάμε στην άκρη.
  3. Βάλτε ένα μεγάλο βαρύ τηγάνι από χυτοσίδηρο σε υψηλή φωτιά και αφήστε το να ζεσταθεί για 2 λεπτά μέχρι να καπνίσει. Προσθέτουμε το λάδι στο τηγάνι και αφήνουμε να ζεσταθεί για 1 λεπτό μέχρι να καπνίσει. Χρησιμοποιώντας μεταλλικές λαβίδες, προσεκτικά προσθέτουμε τις μπριζόλες στο τηγάνι μακριά από εμάς, ψήνοντας την κάθε πλευρά για 2-3 λεπτά (για μέτρια ψήσιμο) μέχρι να πετύχετε μια ωραία κρούστα. Αφαιρούμε από το τηγάνι και αφήνουμε να ‘ξεκουραστούν’ καλυμμένες με αλουμινόχαρτο για να μείνουν ζεστές.
  4. Εν τω μεταξύ, τοποθετούμε τους κόκκους πιπεριού σε ένα γουδί και σπάμε χοντρά.
  5. Χρησιμοποιήστε το ίδιο τηγάνι και σε υψηλή θερμότητα προσθέτουμε το κονιάκ. Γείρτε το τηγάνι έτσι ώστε το αλκοόλ να αναφλεγεί και αφήστε το αλκοόλ να εξατμιστεί. Στη συνέχεια προσθέστε το ζωμό βοδινού, και ενώ σε υψηλή θερμότητα αφήνουμε να μειωθεί στο μισό.
  6. Γυρίστε σε χαμηλή φωτιά, προσθέστε το σκόρδο, του κόκκους πιπεριού, τη Worcestershire σως και την μουστάρδα Dijon, ανακατώνοντας συνεχώς για 2 λεπτά. Προσθέστε την κρέμα γάλακτος και μαγειρέψτε μέχρι να πετύχετε μια παχύρευστη κρέμα. Αφαιρέστε το σκόρδο και ανακατέψτε τον μαϊντανό και το υπόλοιπο αλάτι και πιπέρι.
  7. Τοποθετούμε τις μπριζόλες σε πιάτα, ρίχνουμε τη σάλτσα και σερβίρουμε δίπλα στις πατάτες και τα φασολάκια.

Συνταγή από: FrixosPersonalChefing

 

1/07/2019...

Σπαγγετίνι με ντομάτα, βασιλικό και κουκουνάρι

Μόνο και μόνο στο άκουσμα των λέξεων ντομάτα και βασιλικός, ξέρουμε ότι το αποτέλεσμα δεν μπορεί παρά να είναι πεντανόστιμο.

 

Βαθμός δυσκολίας: Μέτριο

Χρόνος ετοιμασίας: 10΄

Χρόνος ψησίματος: 10΄

 

Για 2 μερίδες

 

Υλικά

250 γρ. μακαρόνια σπαγγετίνι

Μπόλικο νερό για να ψήσουμε τα μακαρόνια

1 ζωμός για ζυμαρικά

 

Για τις ντομάτες

1 κουταλιά ελαιόλαδο

½ κουταλάκι βασιλικό ξηρό

200 γρ. ντομάτες cherry κομμένες στη μέση

 

Για τη σος

1 κουταλιά ελαιόλαδο

1 κουταλιά κρεμμύδι ψιλοκομμένο

100 ml λευκό κρασί

1 συσκευασία (200 γρ.) ντομάτες περασμένες passata

2 κουταλάκια ζάχαρη

Eλάχιστο καυτό τσίλι

100 ml  Χαραλαμπίδης Κρίστης Φυτική Κρέμα

1 κουταλιά κουκουνάρι

ψιλοκομμένα φύλλα βασιλικού

Aλάτι

 

Εκτέλεση

  1. Σ’ ένα μπολ ανακατεύουμε μαζί τις ντομάτες, τον ξηρό βασιλικό και το ελαιόλαδο.
  2. Προθερμάνουμε τον φούρνο μας στους 250 βαθμούς και ψήνουμε τις ντομάτες για 15 λεπτά. Τα αφήνουμε να κρυώσουν.
  3. Παράλληλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μια κατσαρόλα. Τηγανίζουμε το κρεμμύδι για μισό λεπτό. Σβήνουμε με το κρασί. Προσθέτουμε την ντομάτα, τη ζάχαρη, το τσίλι και το αλάτι. Αφήνουμε να κοχλάσει έντονα για 2 λεπτά. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για 4-5 λεπτά.
  4. Ζεσταίνουμε μπόλικο νερό σε μια κατσαρόλα. Ρίχνουμε τον ζωμό στο νερό που κοχλάζει, προσθέτουμε τα μακαρόνια και κοχλάζουμε για 9 με 10 λεπτά.
  5. Στραγγίζουμε τα μακαρόνια από το νερό τους και τα ρίχνουμε στην κατσαρόλα μαζί με τη σος ντομάτας, τις ντομάτες cherry και την φυτική κρέμα και ανακατεύουμε.
  6. Σερβίρουμε τη μακαρονάδα σε πιατέλα τοποθετώντας επάνω το κουκουνάρι και ψιλοκομμένα φύλλα βασιλικού.

 

Συνταγή από: Αθηνά Λοιζίδου