1/03/2018...

Κέικ RED VELVET με Sour cream ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΔΗΣ ΚΡΙΣΤΗΣ

Κέικ RED VELVET

Βαθμός Δυσκολίας: Μέτριο

Χρόνος Ετοιμασίας: 25΄

Χρόνος Ψησίματος: 50΄

Θερμίδες ανά 100 γρ. 330

 

Θα χρειαστούμε 2 ταψάκια διαμέτρου 15 εκ το κάθε ένα με την βάση τους στρωμένη με λαδόχαρτο.

 

ΥΛΙΚΑ

370 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

40 γρ. κακάο

2 κουταλάκια baking powder

2 αβγά

140 ml ηλιέλαιο

180 ml γάλα

200 γρ. Sour cream ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΔΗΣ ΚΡΙΣΤΗΣ

200 γρ. ζάχαρη

40 ml κονιάκ

1 κουταλάκι εκχύλισμα βανίλια

Λίγο red food colouring (προαιρετικά)

 

Για το frosting

100 γρ. βούτυρο ανάλατο

160 γρ. τυρί κρέμα

600 γρ. ζάχαρη άχνη

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

1.Προθερμάνουμε τον φούρνο στους 160 βαθμούς στον αέρα.

2.Στον κάδο του μίξερ μας ρίχνουμε όλα τα υλικά για το κέικ και χτυπάμε μέχρι τα υλικά να ενωθούν καλά, γύρο στα 3-5 λεπτά.

3.Μεταφέρουμε το μείγμα μας στα δύο ταψιά μας. Ψήνουμε για 50 λεπτά η μέχρι όταν βυθίσουμε ένα μαχαίρι στο κέντρο του κέικ, αυτό βγαίνει καθαρό.

4.Αφήνουμε τα κέικ να κρυώσουν εντελώς και αφαιρούμε απ τα ταψιά.

5.Κόβουμε τα κέικ και τα ισιώνουμε χρησιμοποιώντας ένα καλό μαχαίρι ψωμιού, η ένα ειδικό σβανάκι που ισιώνουμε κέικ (μπορείτε να βρείτε σε καταστήματα που πουλάνε είδη ζαχαροπλαστικής)

6.Φτιάχνουμε το frosting χτυπώντας όλα τα υλικά του στο πολιμίξερ.

7.Γλασάρουμε τα κέικ μας με το πρώτο χέρι για το crumb coating. Βάζουμε στο ψυγείο για 3 ώρες να στεγνώσει καλά το κέικ.

8.Γλασάρουμε για την δεύτερη στρώση πάνω σε ένα στεγνό κέικ.

9.Διακοσμούμε το κέικ με οποίο τρόπο θέλουμε. Εμείς εδώ διακοσμήσαμε με κόκκινα ροδοπέταλα η κόκκινα sprinkles. Βάζουμε το κέικ στο ψυγείο για 3 ώρες πριν σερβίρουμε.

 

Συνταγή από: Αθηνά Λοιζίδης

1/03/2018...

Εύκολο Mίλιε φόλιε (Millefoglie) με μούρα και κρέμα γάλακτος ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΔΗΣ ΚΡΙΣΤΗΣ

Το μιλφείγκ είναι ένα  γλυκό που λατρεύω από μικρή το οποίο συνήθιζα να αγοράζω από τα ζα­χαροπλαστεία. Όταν όμως επισκέφθηκα το Ιταλικό εστιατόριο FRESCOBALDI στο Mayfair του Λονδίνου, έτυχε να δοκιμάσω την εύκολη του εκδοχή φτιαγμένη με μούρα και έμεινα έκπληκτη. Φτιάξτε το και καταναλώ­στε το όσο πιο σύντομα μπορείτε, αφού τα φύλλα της σφολιάτας μουλιάζουν στην κρέμα και αλλοιώνουν την υπέροχη γεύση και όψη αυτού του φανταστικού γλυκού.

Βαθμός δυσκολίας Μέτριο Χρόνος ετοιμασίας 15΄ Χρόνος ψησίματος 40΄

Θερμίδες ανά μερίδα, 450

Θα χρειαστούμε 6 ατομικά πιατάκια

Υλικά  ΓΙΑ 6 ΜΕΡΙΔΕΣ

200 γρ. σφολιάτα κατεψυγμένη που έχει ξεπαγώσει

ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΕΜΑ

550 ml γάλα

210 γρ. ζάχαρη

1 κουταλάκι εκχύλισμα βανίλια

100 γρ. κρέμα γάλακτος ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΔΗΣ ΚΡΙΣΤΗΣ

4 αυγά ελαφρώς χτυπημένα

140 γρ. αλεύρι διαλυμένο σε 150  ml  γάλα

Λίγη αραιωμένη μαρμελάδα φράουλα

150 γρ. ανάμικτα μούρα δάσους

Ζάχαρη άχνη για πασπάλισμα

Eκτέλεση

  1. Πρώτα ψήνουμε την σφολιάτα. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 220 βαθμούς στον αέρα. Ξετυλίγουμε τη σφολιάτα και την τοποθετούμε σε μια αντικολλητική λαμαρίνα.

  2. Βάζουμε τη λαμαρίνα στον φούρνο και ψήνουμε για τριάντα λεπτά η μέχρι η σφολιάτα να ψηλώσει και να ροδοκοκκινίσει. Βγάζουμε την λαμαρίνα από τον φούρνο και τα αφήνουμε να κρυώσει.

Φτιάχνουμε την κρέμα. Ρίχνουμε τα 550 ml γάλα, τη ζάχαρη, τη βανίλια και την κρέμα γάλακτος σε μια κατσαρόλα. Βάζουμε την κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά για να ζεσταθεί καλά το μείγμα.

  1. Όταν το γάλα ζεσταθεί,, ρίχνουμε στην κατσαρόλα τα αβγά και το αλεύρι διαλυμένο στο γάλα, τη ζάχαρη, τα αυγά, τη βανίλια και τη κρέμα γάλακτος. Ανακατεύουμε συνεχώς με ένα σύρμα έχοντας τη φωτιά σε μέτρια ένδειξη. Προσέχουμε να μην κολ­λήσει η κρέμα στον πάτο της κατσαρόλας. Όταν η κρέμα αρχί­σει να πήζει, απομακρύνουμε την κατσαρόλα από την εστία και τη μεταφέρουμε σε ένα πυρέξ. Καλύπτουμε με μεμβράνη την οποία εφαρμόζουμε πάνω στην επιφάνεια της κρέμας για να μην δημιουργηθεί η χαρακτηριστική πέτσα. Αφήνουμε την κρέμα να κρυώσει εντελώς και τη βάζουμε στο ψυγείο να πα­γώσει μέχρι να τη χρειαστούμε.

  2. Για να συναρμολογήσουμε τα γλυκά μας, σπάζουμε τα ψη­μένα φύλλα σφολιάτας με τα χέρια μας σε ένα μεγάλο μπολ. Τοποθετούμε 3-4 κουταλιές κρέμα σε ένα πιατάκι γλυκού. Περιχύουμε με λίγα σπασμένα φύλλα σφολιάτας, πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη, περιχύνουμε με λίγη μαρμελάδα και λίγα ανάμεικτα μούρα δάσους. Σερβίρουμε άμεσος.

Συνταγή από: Αθηνά Λοιζίδης