13/07/2018...

Εύκολο σουφλέ με χαλλούμι και φέτα Χαραλαμπίδης Κρίστης

Μια ξεχασμένη, παλιά συνταγή της μητέρας μου που θα ικανοποιήσει τους φίλους και τις φίλες που μου έχουν ζητήσει μια εύκολη συνταγή για σουφλέ. Απλό, νόστιμο  οικονομικό. Ιδανικό για μια απογευματινή συγκέντρωση.

Βαθμός Δυσκολίας: Πολύ εύκολο

Χρόνος Ετοιμασίας: 15΄

Χρόνος ψησίματος: 50΄

Χρόνος στο ψυγείο για να τραβήξει τα υγρά του: 4 ώρες

195 θερμίδες ανά 100 γρ.

ΥΛΙΚΑ

Για 6 μερίδες

Θα χρειαστούμε ένα μικρό πυρέξ διαστάσεων περίπου 20×30 εκ.

6 φέτες ψωμιού για τοστ με τις άκρες κομμένες

60 γρ. βούτυρο αλατισμένο σε θερμοκρασία δωματίου

250 γρ. τυρί χαλούμι  ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΔΗΣ ΚΡΙΣΤΗΣ τριμμένο στη χοντρή πλευρά του τρίφτη

150 γρ. τυρί φέτα ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΔΗΣ ΚΡΙΣΤΗΣ  θρυμματισμένη

3 αυγά

450 ml γάλα

ΕΚΤΈΛΕΣΗ

  1. Βουτυρώνουμε καλά τις φέτες ψωμιού και από τις δυο πλευρές. Τοποθετούμε τις 3 φέτες στη βάση του πυρέξ. Βάζουμε επάνω τα μισά τυριά.

Επαναλαμβάνουμε με το υπόλοιπο ψωμί, τυριά.

  1. Σ’ ένα μέτριο μπολ χτυπάμε με ένα σύρμα τ’ αυγά με το γάλα και περιχύνουμε το σουφλέ. Καλύπτουμε το πυρέξ με μεμβράνη και το βάζουμε στο ψυγείο για 4 ώρες τουλάχιστον ή από το προηγούμενο βράδυ.

  2. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 190 βαθμούς. Σκεπάζουμε το σουφλέ με αλουμινόχαρτο και το ψήνουμε για 15 λεπτά, σκεπασμένο. Ακολούθως, το ξεσκεπάζουμε και το ψήνουμε για ακόμα 35 λεπτά ή περισσότερο αν θέλουμε, μέχρι να ροδίσει και ν’ αφρατέψει.

  3. Το αφήνουμε για 20 λεπτά να σταθεί προτού το σερβίρουμε.

Συνταγή από: Αθηνά Λοιζίδης

 

 

 

 

1/03/2018...

Εύκολες Φλαούνες με χαλούμι Χαραλαμπίδης Κρίστης

Δεν υπάρχει σπίτι στην Κύπρο το Πάσχα που να μην έχει φλαούνες στο πασχαλινό τραπέζι του. Είτε φτιαγμένες στο σπίτι, είτε αγορασμένες από κάποιο ζαχαροπλαστείο ή φούρνο. Πιο κάτω η δίκη μου συνταγή για εύκολες φλαούνες που δεν θα σας ταλαιπωρήσουν. Με λίγη υπομονή και ακολουθώντας προσεκτικά τη συνταγή θα φτιάξετε τις δικές σας φλαούνες και το σπίτι σας θα μοσχοβολήσει.

 

Βαθμός δυσκολίας, Μέτριο

Χρόνος ετοιμασίας, 40΄ και 40΄να φουσκώσει η ζύμη και η γέμιση

Χρόνος ψησίματος: 1 ώρα

850 θερμίδες ανά φλαούνα

Για 6 μέτριες φλαούνες

Για τη ζύμη:

450 γρ. αλεύρι

10 γρ.  μαγιά

270 ml χλιαρό γάλα

1 κουταλάκι αλάτι

½ κουταλάκι μέχλεπι

1/2 κουταλάκι μαστίχα

1/2 κουταλάκι γλυκάνισο αλεσμένο στο γουδί

35 ml λάδι

 

Για τη γέμιση

4 αυγά

300 γρ. τυρί φλαούνας τριμμένο στη χοντρή πλευρά του τρίφτη

300 γρ. χαλλούμι ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΔΗΣ ΚΡΙΣΤΗΣ τριμμένο στη χοντρή πλευρά του τρίφτη

40 γρ. σιμιγδάλι

½ κουταλάκι  μαστίχα αλεσμένη

½ κουταλάκι μέχλεπι

½ κουταλάκι μπέικιν πάουντερ

1 κουταλιά ψιλοκομμένα φύλλα φρέσκου δυόσμου

40 γρ. σταφιδάκια (προαιρετικά)

 

Για επάλειψη:

1 αυγό χτυπημένο

Σουσάμι

 

Εκτέλεση

  1. Πρώτα φτιάχνουμε τη ζύμη. Ρίχνουμε στον κάδο του πολυμίξερ όλα τα υλικά και χτυπάμε μέχρι να ενωθούν. Μεταφέρουμε τη ζύμη σ’ ένα μπολ και τη σκεπάζουμε με μεμβράνη. Αφήνουμε το μείγμα να ψηλώσει και να φουσκώσει, περίπου 40 λεπτά.
  2. Εν τω μεταξύ, φτιάχνουμε τη γέμιση. Σ’ ένα άλλο μεγάλο μπολ χτυπάμε τα αυγά και προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά. Ανακατεύουμε και αφήνουμε για 30 λεπτά.
  3. Στρώνουμε έναν πάγκο εργασίας με λίγο λαδόχαρτο. Μοιράζουμε τη ζύμη σε 6 ίσα μπαλάκια ζύμης. Ανοίγουμε το κάθε κομμάτι σε στρογγυλό φύλλο. Αυτό μπορούμε να το κάνουμε με ένα μέτριο μπολ χρησιμοποιώντας το στόμιό του σαν μόλα.
  4. Περνούμε την εξωτερική πλευρά του κάθε κομματιού ζύμης με σουσάμι, προσθέτουμε 3 με 4 κουταλιές απ’ τη γέμιση και κλείνουμε τη φλάουτα σε τετράγωνο σχήμα.
  5. Τοποθετούμε τις φλαούνες σ’ ένα ταψί στο οποίο βάλαμε αντικολλητικό χαρτί. Τις σκεπάζουμε και τις αφήνουμε για 1 ώρα να φουσκώσουν. Αλείφουμε με το χτυπημένο αυγό και πασπαλίζουμε με σουσάμι. Τις ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο σους 200 ºC, στον αέρα, για 45 λεπτά με 1 ώρα ή μέχρι να φουσκώσουν και να ροδοκοκκινίσουν.

Συνταγή από: Αθηνά Λοιζίδης