5/04/2019...

Τραγανιστό φύλλο μπακλαβά με Αναρή και Χαλλούμι ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΔΗΣ ΚΡΙΣΤΗΣ

Ο αγαπημένος μας μπακλαβάς φτιαγμένος με κυπριακά τυριά. Τον ονομάζω «κυπριακό cheesecake». Είναι εξαιρετικός!

Για 8 μερίδες

Υλικά

½ συσκευασία φύλλο μπακλαβά (225γρ.)

70 γρ. βούτυρο λιωμένο

Για το μείγμα Χαλλουμιού και Αναρής

250 γρ. θρυμματισμένη Αναρή Χαραλαμπίδης Κρίστης

250 γρ. τριμμένο Χαλλούμι Χαραλαμπίδης Κρίστης στην χοντρή πλευρά του τρίφτη

3 κουταλιές ζάχαρη

1 κουταλάκι αλεσμένη κανέλα

1 κουταλάκι αλάτι

Για 1 μερίδα

40 γρ. θρυμματισμένο φύλλο μπακλαβά

60 γρ. μείγμα Xαλλουμιού και Aναρής

70 ml σιρόπι

Αλεσμένη κανέλα

1 μπάλα παγωτό βανίλια

Εκτέλεση

  1. Ανοίγουμε τα φύλλα μπακλαβά και τα αλείφουμε καλά με το λιωμένο βούτυρο. Τα τσαλακώνουμε, φτιάχνοντάς τα σε μπάλα και τα βάζουμε στο φούρνο να ψηθούν στους 180 βαθμούς για 30 λεπτά. Τα αφήνουμε να κρυώσουν.
  2. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τη θρυμματισμένη Aναρή, το τριμμένο Χαλλούμι, τη ζάχαρη, την κανέλα και το αλάτι.
  3. Σε μια κατσαρόλα βράζουμε σε δυνατή φωτιά το νερό με τη ζάχαρη, μέχρι να κοχλάσει το νερό, για 2 λεπτά. Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει.
  4. Για να στήσουμε το γλυκό, σκορπάμε λίγο θρυμματισμένο φύλλο στη βάση ενός μπολ. Βάζουμε από πάνω λίγο μείγμα τυριών και ξανά λίγο θρυμματισμένο φύλλο. Περιχύνουμε με μπόλικο σιρόπι, πασπαλίζουμε με λίγη κανέλα και σερβίρουμε με 1 μπάλα παγωτό βανίλια.

Συνταγή από: Αθηνά Λοϊζίδου

3/04/2019...

Πίτα με χαλλούμι Χαραλαμπίδης Κρίστης και σπανάκι

Η πιο νόστιμη πίτα που έχετε δοκιμάσει ποτέ! Μπορείτε να τη σερβίρετε ως ορεκτικό, κόβοντάς τη σε μικρά κομματάκια, ως συνοδευτικό με τον καφέ ή σαν ένα ελαφρύ γεύμα ή δείπνο. Η πίτα αυτή είναι ιδανική για κάθε ώρα της ημέρας.

Βαθμός δυσκολίας: Mέτριο

Χρόνος ετοιμασίας: 15΄

Χρόνος ψησίματος: 1 ώρα

Θα χρειαστούμε ένα μέτριο ταψί για τάρτες 24 εκ.

Για 8 μερίδες

Υλικά για τη ζύμη

200 γρ. στραγγάτο γιαούρτι

70 ml ελαιόλαδο

250 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

1 κουταλάκι αλάτι

Υλικά για τη γέμιση

650 γρ. φύλλα σπανακιού

10 ml ελαιόλαδο

1 κουταλιά κρεμμύδι ψιλοκομμένο

1 κουταλιά άνηθο ψιλοκομμένο (προαιρετικά)

200 γρ. τριμμένο χαλλούμι Πισσουρκώτικο Χαραλαμπίδης Κρίστης

2 κουταλιές σιμιγδάλι ψιλό

Αλάτι, πιπέρι

 

Για το γλασάρισμα

1 αυγό

150 ml γάλα

Εκτέλεση

  1. Πρώτα φτιάχνουμε τη ζύμη ρίχνοντας όλα τα υλικά της στο πολυμίξερ. Χτυπάμε για 1 λεπτό ή μέχρι τα υλικά να ενωθούν και να γίνουν σαν ψίχουλα. Μεταφέρουμε το μείγμα σ’ ένα μπολ. Παίρνουμε 2 χούφτες ζύμη και τις κρατάμε στην άκρη. Ζυμώνουμε το υπόλοιπο.
  2. Παίρνουμε το κομμάτι της ζύμης και το ανοίγουμε σ’ έναν πάγκο στρωμένο με λαδόχαρτο. Αυτό θα είναι το κάτω μέρος της πίτας μας. Με αυτό στρώνουμε τη βάση και τις άκρες του ταψιού μας.
  3. Τοποθετούμε στο ταψί ένα κομμάτι λαδόχαρτο και γεμίζουμε με φασόλια για να είναι σαν βαρίδια στη λαδόκολλα και να μην ψηλώσει η ζύμη στο αρχικό ψήσιμο. Ψήνουμε για 15 λεπτά.
  4. Φτιάχνουμε τη γέμιση. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι για 1 λεπτό. Προσθέτουμε το σπανάκι και το αφήνουμε σε δυνατή φωτιά για 2 έως 3 λεπτά να μαραθεί. Αποσύρουμε από τη φωτιά και πασπαλίζουμε με τον άνηθο, το χαλλούμι και το σιμιγδάλι. Αλατοπιπερώνουμε κατά βούληση και ανακατεύουμε πολύ καλά.

Συνταγή από Αθηνά Λοϊζίδου