18/11/2015...

Χοιρινές μπριζόλες με πατάτες και κεφαλοτύρι στη γάστρα

Υλικά

  • 6 χοιρινές μπριζόλες (λαιμού)
  • 1 κιλό πατάτες περίπου κομμένες στα 4
  • 2 κρεμμύδια κομμένα σε ροδέλες
  • 4 σκελίδες σκόρδο χοντροκομμένο
  • 1 πράσινη, 1 κόκκινη, 1 κίτρινη πιπεριά κομμένες σε ροδέλες
  • 2 ντομάτες σε χοντρές φέτες
  • 1 φλιτζ. καφέ μικρό μοσχάτο κρασί ή ημίγλυκο ή λευκό ξηρό
  • πιπέρι
  • ρίγανη
  • αλάτι
  • χυμό από 2 λεμόνια
  • 3 κ.σ. μουστάρδα
  • λίγο ελαιόλαδο
  • 200 γραμ. κεφαλοτύρι ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΔΗΣ ΚΡΙΣΤΗΣ σε κύβους
  • λίγο νερό

 

Εκτέλεση:

Προσθέτουμε όλα τα υλικά εκτός από το λεμόνι, το κεφαλοτύρι και τη μουστάρδα στη γάστρα – κατά προτίμηση – πήλινη και τα ανακατεύουμε.
Την σκεπάζουμε και ψήνουμε το φαγητό σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για 1 ώρα περίπου.
Μετά ανακατεύουμε τη μουστάρδα στο χυμό λεμονιού και περιχύνουμε το φαγητό, προσθέτουμε και το κεφαλοτύρι ξανασκεπάζουμε και ψήνουμε για άλλη μισή ώρα.
Κλείνουμε το φούρνο και χωρίς να τον ανοίξουμε αφήνουμε μέσα τη γάστρα μισή ώρα.

18/11/2015...

Μπιφτέκια με φέτα στο φούρνο

Υλικά

  • 500 γρ. κιμά μοσχαρίσιο
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι ξερό τριμμένο
  • ψίχα από 2-3 φέτες ψωμί
  • 1 σφηνάκι ούζο
  • 1 σφηνάκι ξύδι
  • 1 σφηνάκι φρέσκο γάλα
  • 5-6 κ.γλυκού φέτα ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΔΗΣ ΚΡΙΣΤΗΣ
  • 1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • ρίγανη
  • λίγο ξερό δυόσμο
  • ελάχιστο κύμινο
  • ελάχιστη γλυκιά πάπρικα

 

Εκτέλεση:

Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε όλα τα υλικά (το ψωμί το έχουμε βάλει σε νερό και στύβουμε την ψίχα πριν το βάλουμε στον κιμά).
Πλάθουμε μπιφτέκια και σε κάθε μπιφτέκι βάζουμε 1 κ.γλυκού φέτα στο κέντρο του και το μαζεύουμε αριστερά-δεξιά-πάνω-κάτω ώστε να κλείσουμε τη φέτα μέσα. Και του δίνουμε ξανά το σχήμα μπιφτεκιού.
Τα τοποθετούμε σε ταψί και αλείφουμε από πάνω με πινελάκι λίγο ελαιόλαδο στο καθένα.
Ψήνουμε, σε προθερμασμένο φούρνο, στο grill. Τα ψήνουμε για 15 λεπτά, τα γυρίζουμε και από την άλλη πλευρά και ψήνουμε για άλλα 10 – 15 λεπτά.