19/06/2017...

Αναρόκρεμα

 ΥΛΙΚΑ για 6 μερίδες

100 γρ. φύλλο μπακλαβά

Για την κρέμα

  • 700 γρ. φρέσκια, ανάλατη αναρή,  ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΔΗΣ ΚΡΙΣΤΗΣ , κομμένη σε μικρά κομμάτια

    200 ml φρέσκο γάλα

    120 γρ. ζάχαρη

    30 γρ. μέλι

    ½ κουταλάκι κανέλα αλεσμένη

    Για στ στήσιμο

    60 γρ. καρυδόψιχα χοντροκομμένη

    120 γρ. μέλι

ΕΚΤΈΛΕΣΗ

1. Στρώνουμε μια λαμαρίνα φούρνου με αλουμινόχαρτο και προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 °C στον αέρα.

2. Ανοίγουμε το φύλλο μπακλαβά, παίρνουμε ένα – ένα τα φύλλα, τα τσαλακώνουμε σε σχήμα μπάλας και τα τοποθετούμε στη λαμαρίνα. Τα ψήνουμε στον φούρνο για 20 με 25 λεπτά μέχρι να ροδοκοκκινίσουν.  Βγάζουμε τη λαμαρίνα απ’ τον φούρνο και αφήνουμε να κρυώσουν τα φύλλα εντελώς.

3. Στο πολυμίξερ ρίχνουμε την αναρή, το γάλα, τη ζάχαρη, το μέλι,  την κανέλα και χτυπάμε για λίγα λεπτά μέχρι η αναρή να θρυμματιστεί και να ενσωματωθεί με το γάλα, τη ζάχαρη και την κανέλα. Πρέπει να έχουμε μια παχύρρευστη κρέμα. Μοιράζουμε την κρέμα σε έξι ατομικά μπολάκια ή ποτηράκια και τα βάζουμε στο ψυγείο να παγώσουν καλά.

4. Όταν είμαστε έτοιμοι να σερβίρουμε, σπάζουμε με τα δάχτυλά μας τα φύλλα μπακλαβά σ’ ένα μεγάλο μπολ. Ακολούθως, τα μοιράζουμε πάνω από κάθε μπολ με αναρή. Περιχύνουμε με το μέλι, τα καρύδια και σερβίρουμε αμέσως. Να θυμάστε ότι αν βάλετε τις αναρόκρεμες με το φύλλο στο ψυγείο, τα φύλλα θα τραβήξουν υγρασία απ’ την αναρόκρεμα και δεν θα είναι τραγανιστά. Γι’ αυτό καλύτερα προσθέστε το φύλλο όταν θα σερβίρετε.

  • ΒΑΘΜΟΣ ΔΥΣΚΟΛΙΑΣ: ΕΥΚΟΛΟ

  • ΧΡΟΝΟΣ ΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ: 15΄

  • ΧΡΟΝΟΣ ΨΗΣΙΜΑΤΟΣ: 20΄

  • 290 ΘΕΡΜΙΔΕΣ ΑΝΑ ΜΕΡΙΔΑ

Συνταγή από: Αθηνά Λοιζιδου

19/06/2017...

Κριθαρότο με κολοκύθια και αναρή

Κριθαρότο με κολοκύθια και αναρή

Για 4 μερίδες
20 ml (2 κουταλιές)  ελαιόλαδο
1 κουταλιά κρεμμύδι ψιλοκομμένο
250 γρ. κριθαράκι
100 ml λευκό κρασί
Για το μείγμα νερό
10 γρ. ζάχαρη
800 ml  νερό
2 κουταλιές ψιλοκομμένα φύλλα βασιλικού
1 κουταλάκι ζωμό λαχανικών σε σκόνη
Αλάτι-πιπέρι
2 κολοκύθια μέτρια, κομμένα σε φέτες και τηγανισμένα σε 3 κουταλιές ελαιόλαδο.
150 γρ. χοντροκομμένη αλατισμένη αναρή Χαραλαμπίδης Κρίστης

Αγαπημένη συνταγή για εύκολο κριθαρότο με κυπριακή αναρή και τηγανισμένο κολοκυθάκι. Φτιάξτε το και θα με θυμηθείτε! Πολύ εύκολο να σας βγει σωστό στην υφή, αφού ψήνεται στον φούρνο. Προσοχή, όμως, να το καταναλώσετε μόλις το βγάλετε απ τον φούρνο γιατί μετά το κριθαράκι απορροφά το νερό και στεγνώνει το φαγητό μας.

Βαθμός Δυσκολίας: Εύκολο
Χρόνος Ετοιμασίας: 10΄
Χρόνος Ψησίματος: 45΄

140 θερμίδες ανά 100 γρ.

Εκτέλεση
1. Σε μια μικρή κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και τηγανίζουμε  το κρεμμύδι για 1 λεπτό. Προσθέτουμε το κριθαράκι και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε το λευκό κρασί,
δυναμώνουμε τη φωτιά και ανακατεύουμε μέχρι να εξατμιστεί το αλκοόλ.
2. Σε ένα μπολ ρίχνουμε τη ζάχαρη, το νερό, τον βασιλικό, τον ζωμό, το αλάτι και το πιπέρι.
3. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170 βαθμούς. Ρίχνουμε το τηγανισμένο κριθαράκι  σε ένα μεγάλο πυρέξ και περιχύνουμε με το νερό. Ανακατεύουμε μέσα το τηγανισμένο κολοκυθάκι. Βάζουμε το πυρέξ ακάλυπτο στον φούρνο και ψήνουμε για 45 λεπτά.
4. Βγάζουμε το πυρέξ από τον φούρνο και ανακατεύουμε μέσα την αναρή.  Σερβίρουμε, αν θέλουμε με επιπλέον τρίμα για μακαρόνια.

Συνταγή από: Αθηνά Λοιζιδου