11/04/2017...

“ΧΑΝΙΩΤΙΚΗ” ΚΡΕΑΤΟΠΙΤΑ με Κυπριακά τυριά

 

 

Υλικά

================

ΓΙΑ ΤΗ ΖΥΜΗ:

700 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις,

1+1/2 φακελάκι ξηρή μαγιά,

3/4 κ.τσαγιού ζάχαρη,

4 κ.σούπας ελαιόλαδο, 2 αυγά κτυπημένα,

1 μεγάλο φλ. γιαούρτι  Χαραλαμπίδης Κρίστης Στραγγάτο 2%, 1 κ. σούπας αλάτι, 1-2 ποτήρια χλιαρό νερό.

 

ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ: 3 κ.σούπας ελαιόλαδο, 5 φλ κομμάτια κομμένα σε μικρά κυβάκια από χοιρινό, ή αρνίσιο, ή κοτόπουλο ψητό, 1 κ. τσαγιού κύμινο, 1 κ. τσαγιού σκόνη κανέλα, 2-3 κ. σούπας φρέσκο η ξηρό δυόσμο, 1 φλ. χαλούμι Χαραλαμπίδης Κρίστης Πισσουρκώτικο τριμμένο, 1 φλ. Χαραλαμπίδης Κρίστης φρέσκια αναρή ανάλατη, 2 κ.σούπας βούτυρο γάλακτος σε θερμοκρασία δωματίου, 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο.

 

1 αυγό κτυπημένο και σησάμι για γαρνίρισμα

 

ΠΩΣ ΤΗ ΦΤΙΑΧΝΟΥΜΕ

=================

Για τη ζύμη: Σε ένα μεγάλο μπολ κοσκινίζουμε το αλεύρι και πασπαλίζουμε με τη μαγιά και τη ζάχαρη. Κάνουμε μια λακουβίτσα στη μέση και ρίχνουμε το λάδι, τα αυγά και το Στραγγιστό γιαούρτι Στραγγάτο 2%. Πασπαλίζουμε με το αλάτι και ρίχνουμε λίγο- λίγο το νερό ανακατεύοντας με το χέρι. Ζυμώνουμε καλά μέχρι να μας δώσει μια εύπλαστη ζύμη που να ξεκολλάει από τα τοιχώματα του μπολ και να μη κολλάει στα χέρια.

Τη σκεπάζουμε με βαμβακερή πετσέτα και την αφήνουμε να φουσκώσει για περίπου 1 ώρα, μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.

Εντωμεταξύ σε ένα βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο, σοτάρουμε πρώτα το κρεμμύδι και μετά το κρέας μέχρι να ροδίσει καλά. Αποσύρουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε το δυόσμο, το κύμινο και τη κανέλα. Ανακατεύουμε καλά και το αφήνουμε να κρυώσει.

Σε ένα άλλο μπολ ανακατεύουμε καλά όλα τα τυριά με το βούτυρο.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170ο. Χωρίζουμε τη ζύμη σε 2 κομμάτια, το ένα μεγαλύτερο από το άλλο. Πάνω σε αντικολλητικό χαρτί βάζουμε το μεγαλύτερο κομμάτι ζύμης και με πλάστη το ανοίγουμε σε μέγεθος που να καλύπτει καλά και τα τοιχώματα ενός ψηλού ταψιού με 24 εκ. πλάτος. Αφού μεταφέρουμε τη ζύμη με το χαρτί στο ταψί, απλώνουμε το μισό από το μείγμα του κρέατος και πάνω του το μισό από το μείγμα των τυριών. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία. Ανοίγουμε το υπόλοιπο φύλλο ζύμης και το απλώνουμε στην επιφάνεια της πίτας. Κλείνουμε γύρω- γύρω τη πίτα. Αλείφουμε με το αυγό, τρυπάμε την επιφάνεια με πιρούνι. Πασπαλίζουμε με σησάμι και ψήνουμε για 40 -50 λεπτά και μέχρι να ροδίσει καλά.

Την αφήνουμε να κρυώσει για 30 λεπτά, κόβουμε και σερβίρουμε.

 

6/04/2017...

Πασχαλινή Σαλάτα με παντζάρια, πράσινο μήλο, φέτα και κεφαλοτύρι Χαραλαμπιδης Κριστης

ΒΔ Εύκολο

ΧΕ 30΄

 

Υλικά για 1 μπολ αρκετό για 3 άτομα

400 γρ. (3 μέτρια) παντζάρια καθαρισμένα, κομμένα σε φέτες και ψημένα στον ατμό για 25 λεπτά η μέχρι να μαλακώσουν

1 μήλο καθαρισμένο και κομμένα σε μπαστουνάκια και διατηρημένα σε 3  κουταλιές φρέσκο χυμό λεμόνι

40 γρ. φέτα Χαραλαμπίδης Κρίστης θρυμματισμένη

30 γρ. κεφαλοτύρι  Χαραλαμπίδης Κρίστης, τριμμένο

10 γρ. καβουρδισμένα και χοντροκομμένα φουντούκια

Σος

1 κουταλάκι (5 ml)  ελαιόλαδο

1 κουταλιά (15 ml)   ξίδι από λευκό κρασί

1 κουταλάκι ζάχαρη

Αλάτι- πιπέρι

 

Εκτέλεση

  1. Φτιάχνουμε πρώτα την σος ανακατεύοντας όλα τα υλικά της σε ένα μπολ με ένα μικρό σύρμα.
  2. Ρίχνουμε τα παντζάρια σε σαλατιέρα όσο είναι ακόμη ζεστά, περιχύνουμε με την σος και ανακατεύουμε γιατί έτσι ρουφούν καλύτερα τη σος. Προσθέτουμε τα μήλα με το λεμόνι τους  και ανακατεύουμε.
  3. Περιχύνουμε τη σαλάτα με τη θρυμματισμένη φέτα, το κεφαλοτύρι ,τα φουντούκια και σερβίρουμε.