13/07/2018...

Σαλάτα με αναρή και φέτα ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΔΗΣ ΚΡΙΣΤΗΣ

Μια πολύ Ελληνική άλλα και Κυπριακή σαλάτα. Την δοκίμασα για πρώτη φόρα στην Ελλάδα και συγκεκριμένα σε μοντέρνο εστιατόριο της Αθήνας. Το τυρί που χρησιμοποίησαν στην σαλάτα ήταν ξινομυζήθρα. Στην Κύπρο όμως δεν έχουμε αυτό το τυρί, άλλα όταν ανακατέψεις φέτα με Κυπριακή, αλατισμένη αναρή το αποτέλεσμα είναι πολύ παρόμοιο. Τα παξιμάδια χαρουπόμελο μπορείτε να τα βρείτε στην υπεραγορά.

 

Βαθμός Δυσκολίας: Πολύ εύκολο

 

Χρόνος Ετοιμασίας: 10΄

 

Για 4 μερίδες σαν ορεκτικό

350 γρ. ντοματίνια κομμένα στα δύο

70 γρ. αναρή αλατισμένη  ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΔΗΣ ΚΡΙΣΤΗΣ

40 γρ. φέτα  ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΔΗΣ ΚΡΙΣΤΗΣ

35 γρ. κάπαρη

50 γρ. αδρά  θρυμματισμένο παξιμάδι ολικής με χαρουπόμελο

Για την σος

20 γρ. ελαιόλαδο

15 γρ. λευκό ξύδι

20 γρ. μέλι

Αλάτι – πιπέρι

 

Εκτέλεση

  1. Σε ένα μπολ ρίχνουμε την αναρή με την φέτα και ανακατεύουμε με ένα πιρούνι για να θρυμματιστούν και αναμειχτούν τα τυριά.
  2. Σε ένα άλλο μικρό μπολ ρίχνουμε όλα τα υλικά της σος και ανακατεύουμε με ένα μικρό κουταλάκι.
  3. Συναρμολογούμε την σαλάτα ρίχνοντας σε ένα μπολ τα ντοματίνια, τα θρυμματισμένα τυριά, το κάπαρη και το παξιμάδι.
  4. Περιχύνουμε με την σος, ανακατεύουμε ελαφρά και σερβίρουμε αμέσως.

 

Συνταγή από: Αθηνά Λοιζίδη

 

30/11/2017...

ΤΑΡΤΑ ΜΕ ΠΑΤΑΤΕΣ, BACON ΚΑΙ ΤΥΡΙΑ

ΤΙ ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΣΤΕ (για ένα κανονικό πυρέξ)
———————————————
2 μεγάλες πατάτες
1/2 φλ ελαιόλαδο
1 φλ κεφαλοτύρι ψιλοτριμμένο Χαραλαμπίδης-Κρίστης
6 μεγάλα βιολογικά αυγά
3/4 φλ γάλα φρέσκο ελαφρύ Χαραλαμπίδης-Κρίστης
10 φέττες bacon κομμένο σε μικρά κομμάτια
2 ντομάτες μικρές κομμένες καρέ
1 μεγάλη κόκκινη πιπεριά Φλωρίνης κομμένη καρέ
1 φλ. αναρή ξερή αλατισμένη Χαραλαμπίδης-Κρίστης
1/2 φλ αναρή ξερή τριμμένη ψιλά
1 κρεμμυδάκι φρέσκο ( και τα φύλλα του μαζί) ψιλοκομμένο
Αλάτι- πιπέρι
2 κ.σούπας corn flour-1 κ.γλυκού baking powder
2 κ.σούπας ελαιόλαδο

ΠΩΣ ΤΗ ΦΤΙΑΧΝΟΥΜΕ
————————
Προθερμαίνουμε το φούρνο μας στους 170ο
Καθαρίζουμε τις πατάτες από τη φλούδα τους και τις κόβουμε σε λεπτά κομμάτια, περίπου 1/2 εκ.
Τις βάζουμε σε ένα μπολ, τις αλατοπιπερώνουμε  και τις περιχύνουμε με το 1/2 φλ ελαίολαδο. Βάζουμε γάντια και ανακατεύουμε καλά.
Τοποθετούμε πρώτα γύρω- γύρω στο πυρέξ, τη μία δίπλα στην άλλη και με τις υπόλοιπες γεμίζουμε τον πάτο. Πασπαλίζουμε με τη τριμμένη ξερή αναρή.
Ψήνουμε για 30 λεπτά και μέχρι να αρχίσουν να ροδίζουν.
Στο ίδιο μπολ κτυπάμε τα αυγά καλά και προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά ανακατεύοντας τα πολύ καλά.
Στα 30 λεπτά βγάζουμε έξω το πυρέξ, ( δε σβήνουμε το φούρνο), περιχύνουμε μέσα στις πατάτες το μείγμα που φτιάξαμε, προσέχοντας να μη καλύψουμε τις πατάτες γύρω- γύρω.
Συνεχίζουμε το ψήσιμο για ακόμη περίπου 20 λεπτά μέχρι να ροδίσει αρκετά η επιφάνεια.
Την αφήνουμε λίγο να κρυώσει και τη κόβουμε σε κομμάτια τρίγωνα.

Συνταγή από: Λουίζα Ζεμπύλα