13/07/2017...

Σαλάτα με ντομάτα, γλιστρίδα, φέτα γιαούρτι και αναρή

Υπέροχη Ελληνική σαλάτα! Παρόμοια έχω δοκιμάσει στην Αθήνα με ξινότυρο. Στην Κύπρο δεν έχουμε αυτό το τυρί. Άλλα όταν κάνετε την ανάμειξη με φέτα, αναρή και γιαούρτι, το αποτέλεσμα είναι σχεδόν το ίδιο! Πολύ νόστιμη και αγαπημένη μου σαλάτα.

Βαθμός Δυσκολίας: Πολύ Εύκολο

Χρόνος Προετοιμασίας: 10΄

Θερμίδες ανά μερίδα:  267

Υλικά για 1 σαλάτα, αρκετή για 4 άτομα σαν ορεκτικό

Τα φύλλα από 2 δέσμες γλιστρίδας

3 ντομάτες ώριμες ξεφλουδισμένες κομμένες σε μοίρες

1 κουταλιά  ελαιόλαδο

2 κουτάκια κόκκινο ξύδι

Αλάτι- πιπέρι

6 μικρά παξιμάδια κριθάρι

Για μείγμα τυριά

100 γρ. φέτα θρυμματισμένη ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΔΗΣ ΚΡΙΣΤΗΣ

100 γρ. αλατισμένη αναρή ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΔΗΣ ΚΡΙΣΤΗΣ

100 γρ. γιαούρτι 2% low fat το στραγγάτο  ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΔΗΣ ΚΡΙΣΤΗΣ

1 κουταλάκι ρίγανη

Αλάτι- πιπέρι

Εκτέλεση

  1. Πρώτα φτιάχνουμε το μείγμα τυριών. Σε ένα μπολ λιώνουμε μαζί την φέτα, την αναρή, το γιαούρτι, την ρίγανη, το αλάτι και το πιπέρι.

  2. Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε τα φύλλα γλιστρίδας, τις ντομάτες, το ελαιόλαδο, το ξύδι και τα παξιμάδια.

  3. Τοποθετούμε επάνω το μείγμα τυριών και γιαούρτι, σερβίρουμε αμέσως.

Συνταγή από: Αθηνά Λοιζίδου.

 

19/06/2017...

Αναρόκρεμα

 ΥΛΙΚΑ για 6 μερίδες

100 γρ. φύλλο μπακλαβά

Για την κρέμα

  • 700 γρ. φρέσκια, ανάλατη αναρή,  ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΔΗΣ ΚΡΙΣΤΗΣ , κομμένη σε μικρά κομμάτια

    200 ml φρέσκο γάλα

    120 γρ. ζάχαρη

    30 γρ. μέλι

    ½ κουταλάκι κανέλα αλεσμένη

    Για στ στήσιμο

    60 γρ. καρυδόψιχα χοντροκομμένη

    120 γρ. μέλι

ΕΚΤΈΛΕΣΗ

1. Στρώνουμε μια λαμαρίνα φούρνου με αλουμινόχαρτο και προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 °C στον αέρα.

2. Ανοίγουμε το φύλλο μπακλαβά, παίρνουμε ένα – ένα τα φύλλα, τα τσαλακώνουμε σε σχήμα μπάλας και τα τοποθετούμε στη λαμαρίνα. Τα ψήνουμε στον φούρνο για 20 με 25 λεπτά μέχρι να ροδοκοκκινίσουν.  Βγάζουμε τη λαμαρίνα απ’ τον φούρνο και αφήνουμε να κρυώσουν τα φύλλα εντελώς.

3. Στο πολυμίξερ ρίχνουμε την αναρή, το γάλα, τη ζάχαρη, το μέλι,  την κανέλα και χτυπάμε για λίγα λεπτά μέχρι η αναρή να θρυμματιστεί και να ενσωματωθεί με το γάλα, τη ζάχαρη και την κανέλα. Πρέπει να έχουμε μια παχύρρευστη κρέμα. Μοιράζουμε την κρέμα σε έξι ατομικά μπολάκια ή ποτηράκια και τα βάζουμε στο ψυγείο να παγώσουν καλά.

4. Όταν είμαστε έτοιμοι να σερβίρουμε, σπάζουμε με τα δάχτυλά μας τα φύλλα μπακλαβά σ’ ένα μεγάλο μπολ. Ακολούθως, τα μοιράζουμε πάνω από κάθε μπολ με αναρή. Περιχύνουμε με το μέλι, τα καρύδια και σερβίρουμε αμέσως. Να θυμάστε ότι αν βάλετε τις αναρόκρεμες με το φύλλο στο ψυγείο, τα φύλλα θα τραβήξουν υγρασία απ’ την αναρόκρεμα και δεν θα είναι τραγανιστά. Γι’ αυτό καλύτερα προσθέστε το φύλλο όταν θα σερβίρετε.

  • ΒΑΘΜΟΣ ΔΥΣΚΟΛΙΑΣ: ΕΥΚΟΛΟ

  • ΧΡΟΝΟΣ ΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ: 15΄

  • ΧΡΟΝΟΣ ΨΗΣΙΜΑΤΟΣ: 20΄

  • 290 ΘΕΡΜΙΔΕΣ ΑΝΑ ΜΕΡΙΔΑ

Συνταγή από: Αθηνά Λοιζιδου