2/07/2019...

MORNAY ΣΩΣ

Μία τυρώδης μπεσαμέλ, εμπλουτισμένη με τσένταρ και κεφαλοτύρι. Τόσο ωραία για χάμπουργκερ αλλά και για πάνω σε τηγανιτές πατάτες, σαν βούτημα για κράκερς και λαχανικά. Μην ξεχνάτε ότι μπορεί επίσης να είναι η σάλτσα των ζυμαρικών σας ή πάνω από τα βραστά αυγά σας, και γιατί όχι πάνω από τα τρυφερά λαχανικά σας.

Συστατικά
Για την μπεσαμέλ:
• 650 ml Χαραλαμπίδης Κρίστης φρέσκο γάλα 3% λιπαρά
• 75 γρ Χαραλαμπίδης Κρίστης Κεφαλοτύρι τριμμένο
• 180 γρ Cathedral City Matured Cheddar, τριμμένο
• 50 γρ Αλεύρι για όλες τις χρήσεις
• 50 γρ Country Life Αλατισμένο Βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
• ½ κ.γ. Θαλασσινό Αλάτι
• ½ κ.γ. φρέσκο τριμμένο Μαύρο Πιπέρι
Κατευθύνσεις
1. Σε μια μεσαία κατσαρόλα βράζουμε το γάλα σε χαμηλή φωτιά. Το αφήνουμε στην άκρη.
2. Σε μια μεσαία κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά προσθέτουμε το βούτυρο, ανακατεύουμε με ένα σύρμα και μόλις λιώσει προσθέτουμε λίγο λίγο το αλεύρι Συνεχίζουμε να χτυπάμε και να μαγειρεύουμε μέχρι να πάρει λίγο χρυσαφί χρώμα και να μυρίζει σαν μπισκότα.
3. Σε αυτό το σημείο αρχίζουμε να προσθέτουμε το ζεστό γάλα, 2 κουταλιές τη φορά και συνεχίζουμε να χτυπάμε γρήγορα. Όταν επιτύχουμε μια ωραία, όχι πάρα πολύ ρευστή κρέμα, μειώστε τη θερμότητα σε χαμηλή και μαγειρέψτε ενώ ανακατεύετε συχνά, μέχρι η σως να είναι αρκετά παχιά αλλά και ρευστή για περίπου 3 λεπτά. Προσθέστε αργά τα τυριά, αν τα προσθέσετε όλα μαζί υπάρχει η πιθανότητα τα τυριά να αφήσουν στη σως σκληρά κομμάτια που έχουν κρυσταλλοποιηθεί. Συνεχίζουμε το ανακάτεμα κρατώντας τη κατσαρόλα στη φωτιά αλλά και αφαιρώντας την από τη φωτιά κάθε τόσο για τη σως να κρατηθεί αρκετά ζεστή αλλά χωρίς να αναβράζει και να μπορέσουν τα τυριά να λειώσουν. Αλατοπιπερώνουμε και αφήνουμε στην άκρη.

Συνταγή από: FrixosPersonalChefing

2/07/2019...

Κοχύλια με σώς Αναρής, Φέτας και Στραγγάτο Χαραλαμπίδης Κρίστης

Συστατικά
• 500 γρ Κοχύλια ζυμαρικά
• 200 γρ Χαραλαμπίδης Κρίστης Αναρή αλατισμένη
• 120 γρ Χαραλαμπίδης Κρίστης Φέτα,
• 80 γρ Χαραλαμπίδης Κρίστης Στραγγάτο 2% Γιαούρτι, 4 κ.σ. Εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο
• 2 σκελίδες Σκόρδο, ψητό
• 80 γρ φρέσκο Βασιλικό, φύλλα στα κοτσάνια τους
• 1 ½ κ.γ. ξερή Ρίγανη, αλεσμένη
• 30 ml χυμός Λεμονιού
• 4 λίτρα νερού
• 1 κ.γ. Θαλασσινό Αλάτι
• ½ κ.γ. φρεσκοτριμμένο Μαύρο Πιπέρι
Κατευθύνσεις
1. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα φέρνουμε το νερό σε μια βράση σε υψηλή θερμότητα. Προσθέτουμε τα περισσότερα φύλλα βασιλικού στα κοτσάνια τους και τα βράζουμε για 20 δευτερόλεπτα. Τα βάζουμε σ’ ένα δοχείο γεμάτο κρύο νερό και παγάκια. Στραγγίζουμε και αφήνουμε να στεγνώσουν για 10 λεπτά.
2. Στην ίδια κατσαρόλα φέρνουμε το νερό πίσω σε μια βράση και προσθέτουμε αρκετό αλάτι. Προσθέτουμε τα ζυμαρικά, ανακατεύοντας περιστασιακά, έτσι ώστε να μην κολλήσουν και να μαγειρεύουμε σύμφωνα με τον προτεινόμενο χρόνο στο κουτί των ζυμαρικών μείον 1 ½ λεπτά. Κρατήστε 1 φλιτζάνι νερό από τα ζυμαρικά.
3. Χρησιμοποιήστε το μεγάλο μπολ με τη μεταλλική λεπίδα του πολυμίξερ και προσθέστε τον βασιλικό, το λάδι και το σκόρδο και ψιλοκόψτε. Προσθέτουμε την αναρή, τη φέτα και το γιαούρτι και επεξεργαζόμαστε για ένα λεπτό ακόμα. Τέλος προσθέτουμε τη ρίγανη, τον χυμό λεμονιού, το αλάτι και το πιπέρι και επεξεργαζόμαστε για να πετύχουμε μία μέτρια κρέμα, προσθέτοντας από το νερό των ζυμαρικών όσο χρειάζεται για να το πετύχουμε.
4. Εν τω μεταξύ, σουρώνουμε τα ζυμαρικά και τα προσθέτουμε πίσω στη κατσαρόλα και προσθέτουμε από πάνω τη σως. Ανακατεύουμε καλά τα ζυμαρικά για περίπου 1 λεπτό, για να απορροφήσουνε όσο το δυνατόν περισσότερη από τη σως. Αν είναι πολύ παχύ προσθέστε λίγο από το νερό των ζυμαρικών.
5. Σερβίρουμε σε πιάτο και πασπαλίζουμε με τα υπόλοιπα φύλλα βασιλικού που έχουν ψιλοκοπεί.

Συνταγή από: FrixosPersonalChefing