Η χρήση του αρνίσιου κρέατος σε αυτά τα κεφτεδάκια μαζί με τα διάφορα μπαχαρικά δημιουργεί ένα σχεδόν «εξωτικό» στρώμα γεύσης που είναι τόσο χαρακτηριστικό σε πολλές χώρες της Μεσογείου. Αποφεύγεται ο κίνδυνος τα κεφτεδάκια να μας βγουν ξηρά με τη χρήση του γιαουρτιού που επιπλέον προσθέτει μια μεταξένια υφή στα κεφτεδάκια.

Ο Μεσογειακός χαρακτήρας αυτού του πιάτου ενισχύεται περαιτέρω με τη σως γιαουρτιού-χαρίσσα που όχι μόνο δίνει μία ωραία πικάντικη διάσταση στα κεφτεδάκια αλλά παρέχει επίσης την απαιτούμενη δροσιά που χρειάζεται όταν τα κεφτεδάκια αυτά απολαμβάνονται τους καλοκαιρινούς μήνες. Ταιριάζει ωραία με πλιγούρι που έχει μαγειρευτεί με κουρκουμά.

Συστατικά

Για τα κεφτεδάκια:
• 1 κιλό αρνίσιο κρέας, διπλό-περασμένο σε κιμά
• 1 μέτριο κίτρινο κρεμμύδι τριμμένο και στραγγισμένο
• 1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένο
• 1 κ.γ. κύμινο, σκόνη-αλεσμένο
• 1 κ.γ. κόλιανδρο ξερό, σκόνη-αλεσμένο
• 1 κ.γ. κουρκουμά
• 1/3 φλιτζάνι φρέσκο κόλιανδρο, ψιλοκομμένο
• 75 γρ Στραγγάτο Γιαούρτι 2% Χαραλαμπίδης Κρίστης
• 3 κ.σ. ελαιόλαδο
• 1 κ.γ. θαλασσινό αλάτι
• ½ κ.γ. φρέσκο-τριμμένο μαύρο πιπέρι
Για τη σως χαρίσσα με Στραγγάτο Γιαούρτι 2% Χαραλαμπίδης Κρίστης
• 250 γρ Στραγγάτο Γιαούρτι 2% Χαραλαμπίδης Κρίστης
• 50 γρ σως Χαρίσσα, (βρέστε την συνταγή εδώ https://frixospersonalchefing.com/recipe/harissa-sauce/ )
Κατευθύνσεις
1. Φτιάχνουμε τη σως γιαουρτιού/χαρίσσα με το να βάλουμε σε ένα μπολ το γιαούρτι και μετά ανακατεύουμε μέσα καλά τη σάλτσα χαρίσσα.
2. Παίρνουμε ένα μεγάλο μπολ και προσθέτουμε το γιαούρτι μαζί με τα κρεμμύδια, το σκόρδο, το κύμινο, το κόλιανδρο, το κουρκουμά, το αλάτι και το πιπέρι. Ανακατεύουμε καλά και μετά προσθέτουμε τον κιμά για σχεδόν 2 λεπτά και στη συνέχεια προσθέστε το φρέσκο κόλιανδρο. Εάν δεν θα τα μαγειρέψετε αμέσως, μπορείτε να τα βάλετε στο ψυγείο για όλη τη νύχτα, εφόσον αλείψετε το μίγμα με ελαιόλαδο και καλύψετε με πλαστική μεμβράνη, διαφορετικά, παραλείψτε το βήμα Νο. 3 και φτιάξτε τα κεφτεδάκια όπως περιγράφονται στο βήμα Νο. 4.
3. Την επόμενη μέρα τοποθετούμε ένα μεγάλο τηγάνι σε μέτρια φωτιά και όταν ζεσταθεί προσθέτουμε το ελαιόλαδο.
4. Εν τω μεταξύ, παίρνουμε το μείγμα από το ψυγείο και ενώ είναι κρύο δουλεύουμε το μείγμα στις παλάμες μας φτιάχνοντας πρώτα μπαλίτσες και στη συνέχεια κεφτεδάκια μήκους 5 εκατοστών.
5. Πάμε πίσω στο τηγάνι μας και μαγειρεύουμε τα κεφτεδάκια για 8-10 λεπτά, γυρίζοντας τα κάθε τόσο μέχρι να ψηθούν καλά αλλά όχι να ξεραθούν.
6. Σερβίρουμε σε βαθύ πιάτο με πλιγούρι, μικρά καρότα και τη σως γιαουρτιού-χαρίσσα, βάζοντας και λίγη από τη σως πάνω στα κεφτεδάκια.

Συνταγή από: FrixosPersonalChefing