Υλικά:

  • 1 κ. της σούπας μαγιά ξερή
  • 3 κ. της σούπας ζάχαρη
  • 1 1/2 φλιτζάνι ζεστό γάλα πλήρες ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΔΗΣ ΚΡΙΣΤΗΣ
  • 4 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 κ. του γλυκού αλάτι
  • 1/3 φλιτζάνι βούτυρο λιωμένο
  • 1 αυγό χωρισμένο

 

Εκτέλεση:
Σε μικρή κατσαρόλα βράστε το γάλα. Κατεβάστε το από τη φωτιά και ρίξτε μέσα το αλάτι, τη ζάχαρη και το βούτυρο. Ανακατέψτε, ώσπου να λιώσει το βούτυρο και να διαλυθεί η ζάχαρη.
Αδειάστε το μείγμα στο μπολ του μίξερ κι όταν κρυώσει ελαφρά και φτάσει τους 40 βαθμούς, ρίξτε κι ανακατέψτε τη μαγιά. Αφήστε τη να σταθεί, ώσπου να αφρίσει. Ρίξτε μέσα το ασπράδι κι ανακατέψτε δυνατά να ενσωματωθεί.
Ρίξτε όσο από το αλεύρι χρειαστεί, σε δόσεις, ανακατεύοντας και κατόπιν ζυμώνοντας με το γάντζο για 10′, ώσπου να γίνει η ζύμη ελαστική που να μην κολλάει στα δάχτυλα. Καλύψτε κι αφήστε τη ζύμη να φουσκώσει για 1 ώρα ή ώσπου να διπλασιαστεί σε όγκο.
Χωρίστε τη σε κομμάτια ζύμης των 60 γρ. Πλάστε τα σε μπάλες και τρυπήστε τα στο κέντρο με το δάχτυλό σας να γίνουν σαν ντόνατς. Στριφογυρίστε τα λίγο στο δείχτη σας, για να μεγαλώσει το άνοιγμα.
Βάλτε τα bagels σ’ ένα ταψί στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί, σκεπάστε κι αφήστε τα να φουσκώσουν για 10′. Ρίξτε τα σε νερό που σιγοβράζει και βράστε τα 15 δευτερόλεπτα. Βγάλτε τα με τρυπητή κουτάλα κι αραδιάστε τα σε βουτυρωμένη λαμαρίνα.
Χτυπήστε το κροκάδι με 1 κουταλάκι νερό, αλείψτε τα bagels. Ψήστε τα σε φούρνο στους 200 βαθμούς για 25′. Σερβίρονται ζεστά ή κρύα.