ΥΛΙΚΑ για 18 μπράουνι

120 γρ. βούτυρο ανάλατο, σε μικρά κομματάκια

250 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα, σε πολύ μικρά κομματάκια

11/2 κουταλάκια εκχύλισμα βανίλιας

200 γρ. ζάχαρη

2 αβγά ελαφρά κτυπημένα

70 γρ. αλεύρι

80 γρ. sour cream Χαραλαμπίδης Κρίστης

1 ζαχαρούχο γάλα

1 κουταλάκι αλάτι Ιμαλαΐων

 320 θερμίδες ανά 100γρ.

 Χρόνος Ψησίματος  20΄ + 60΄  x3 για την καραμέλα

Βαθμός Δυσκολίας: Μέτριο

Χρόνος Ετοιμασίας: 20΄

ΝΟΤΕ: Το μυστικό για ζουμερά μπράουνι βρίσκεται στη sour cream. Θα χρειαστούμε ένα ορθογώνιο ταψί 28 Χ 19 εκ.

ΕΚΤΈΛΕΣΗ

  1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς και στρώνουμε το ταψί μας με λαδόχαρτο.

  2. Πρώτα φτιάχνουμε το ζαχαρούχο γάλα σε καραμέλα. Για να γίνει αυτό το τοποθετούμε σε μια κατσαρόλα με μπόλικο νερό. Βάζουμε στη φωτιά και αφήνουμε να κοχλάσει. Κοχλάζουμε σταθερά για 3 ώρες, αναπληρώνοντας με νερό αν χρειαστεί.

  3. Αφήνουμε το τενεκεδάκι να κρυώσει εντελώς πριν ανοίξουμε.

  4. Λιώνουμε τη σοκολάτα μας σε κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά χρησιμοποιώντας σπάτουλα, για να ανακατεύουμε συνέχεια τη σοκολάτα μας και να μην καεί.

  5. Προσθέτουμε το βούτυρο και ανακατεύουμε μαζί μέχρι να γίνουν ένα ομοιόμορφο μείγμα.

  6. Βγάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και ρίχνουμε μέσα τη βανίλια, τη ζάχαρη, τα αβγά, το αλεύρι, τη sour cream, και ανακατεύουμε καλά μέχρι να ενωθούν τα υλικά.

  7. Ανοίγουμε το ζαχαρούχο γάλα και ανακατεύουμε με το αλάτι.

  8. Βάζουμε το μισό μείγμα στο ταψί.

  9. Αδειάζουμε επάνω το ζαχαρούχο γάλα με το αλάτι. Πάνω αδειάζουμε το υπόλοιπο μείγμα των μπράουνι.

  10. Βάζουμε το ταψί στον φούρνο και ψήνουμε για 20 λεπτά.

  11. Μην μπείτε στον πειρασμό να τα βαρυψήσετε. Αν την ώρα που τα βγάλετε από τον φούρνο σας φαίνονται ακόμα ωμά, μην ανησυχήσετε. Όταν κρυώσουν υπόσχομαι ότι θα είναι τέλεια.

  12. Αφότου κρυώσει το μείγμα εντελώς, το τυλίγουμε καλά με το ταψί σε μεμβράνη και το βάζουμε στο ψυγείο.

  13. Όταν παγώσει και σφίξει καλά, δηλαδή μετά από περίπου 3 ώρες, βγάζουμε το ταψί από το ψυγείο.

  14. Ακολουθούμε αυτή τη διαδικασία γιατί όταν σφίξει το μείγμα κόβεται πολύ πιο εύκολα και συγυρισμένα.

  15. Αφαιρούμε τη μεμβράνη και κόβουμε προσεκτικά τα μπράουνι σε κομμάτια.

  16. Τα διατηρούμε σφραγισμένα στο ψυγείο.

Συνταγή από: Αθηνά Λοιζιδου