Δεν υπάρχει σπίτι στην Κύπρο το Πάσχα που να μην έχει φλαούνες στο πασχαλινό τραπέζι του. Είτε φτιαγμένες στο σπίτι, είτε αγορασμένες από κάποιο ζαχαροπλαστείο ή φούρνο. Πιο κάτω η δίκη μου συνταγή για εύκολες φλαούνες που δεν θα σας ταλαιπωρήσουν. Με λίγη υπομονή και ακολουθώντας προσεκτικά τη συνταγή θα φτιάξετε τις δικές σας φλαούνες και το σπίτι σας θα μοσχοβολήσει.

 

Βαθμός δυσκολίας, Μέτριο

Χρόνος ετοιμασίας, 40΄ και 40΄να φουσκώσει η ζύμη και η γέμιση

Χρόνος ψησίματος: 1 ώρα

850 θερμίδες ανά φλαούνα

Για 6 μέτριες φλαούνες

Για τη ζύμη:

450 γρ. αλεύρι

10 γρ.  μαγιά

270 ml χλιαρό γάλα

1 κουταλάκι αλάτι

½ κουταλάκι μέχλεπι

1/2 κουταλάκι μαστίχα

1/2 κουταλάκι γλυκάνισο αλεσμένο στο γουδί

35 ml λάδι

 

Για τη γέμιση

4 αυγά

300 γρ. τυρί φλαούνας τριμμένο στη χοντρή πλευρά του τρίφτη

300 γρ. χαλλούμι ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΔΗΣ ΚΡΙΣΤΗΣ τριμμένο στη χοντρή πλευρά του τρίφτη

40 γρ. σιμιγδάλι

½ κουταλάκι  μαστίχα αλεσμένη

½ κουταλάκι μέχλεπι

½ κουταλάκι μπέικιν πάουντερ

1 κουταλιά ψιλοκομμένα φύλλα φρέσκου δυόσμου

40 γρ. σταφιδάκια (προαιρετικά)

 

Για επάλειψη:

1 αυγό χτυπημένο

Σουσάμι

 

Εκτέλεση

  1. Πρώτα φτιάχνουμε τη ζύμη. Ρίχνουμε στον κάδο του πολυμίξερ όλα τα υλικά και χτυπάμε μέχρι να ενωθούν. Μεταφέρουμε τη ζύμη σ’ ένα μπολ και τη σκεπάζουμε με μεμβράνη. Αφήνουμε το μείγμα να ψηλώσει και να φουσκώσει, περίπου 40 λεπτά.
  2. Εν τω μεταξύ, φτιάχνουμε τη γέμιση. Σ’ ένα άλλο μεγάλο μπολ χτυπάμε τα αυγά και προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά. Ανακατεύουμε και αφήνουμε για 30 λεπτά.
  3. Στρώνουμε έναν πάγκο εργασίας με λίγο λαδόχαρτο. Μοιράζουμε τη ζύμη σε 6 ίσα μπαλάκια ζύμης. Ανοίγουμε το κάθε κομμάτι σε στρογγυλό φύλλο. Αυτό μπορούμε να το κάνουμε με ένα μέτριο μπολ χρησιμοποιώντας το στόμιό του σαν μόλα.
  4. Περνούμε την εξωτερική πλευρά του κάθε κομματιού ζύμης με σουσάμι, προσθέτουμε 3 με 4 κουταλιές απ’ τη γέμιση και κλείνουμε τη φλάουτα σε τετράγωνο σχήμα.
  5. Τοποθετούμε τις φλαούνες σ’ ένα ταψί στο οποίο βάλαμε αντικολλητικό χαρτί. Τις σκεπάζουμε και τις αφήνουμε για 1 ώρα να φουσκώσουν. Αλείφουμε με το χτυπημένο αυγό και πασπαλίζουμε με σουσάμι. Τις ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο σους 200 ºC, στον αέρα, για 45 λεπτά με 1 ώρα ή μέχρι να φουσκώσουν και να ροδοκοκκινίσουν.

Συνταγή από: Αθηνά Λοιζίδης