Το ΕΚΜΕΚ ‘Πολιτικό’ φτιάχνεται με αγνά και φρέσκα υλικά. Με τη φρέσκια μας αναρή και το στραγγιστό μας γιαούρτι @CharalambidesChristis #ToKaliteroMas,  η ιδέα αυτή απλά απογειώνεται.

Ένα γλυκό βγαλμένο από το χρονοντούλαπο της βυζαντινής και όχι μόνο γαστρονομίας που το συναντάμε αρκετά συχνά ακόμη, κυρίως στη περιοχή Θεσσαλονίκης.

ΤΙ ΘΑ ΧΡΕΙΑΣΤΟΥΜΕ
———————-
Για τη γέμιση:
1 φλ γιαούρτι Στραγγάτο 2% λιπαρά Χαραλαμπίδης Κρίστης
1 φλ αναρή ανάλατη Χαραλαμπίδης- Κρίστης ( μυζήθρα)
Για τη ζύμη:
250 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
5 κ.σούπας βούτυρο ανάλατο σε θερμοκρασία δωματίου
2 φακελάκια μαγιά- 3-4 κ.σούπας νερό χλιαρό
1/2 φλ ζάχαρη
1 αυγό
1/4 κ.γλυκού αλάτι-1/4 κ.γλ μαστίχα κοπανισμένη-1/4 κ.γλ Μέχλεπι
Για το σιρόπι:
5 φλ ζάχαρη
4 φλ νερό
Λίγο χυμό λεμονιού
Για γαρνιτούρα :Φιστίκι Αιγίνης θρυμματισμένο ( προαιρετικά)

ΠΩΣ ΤΟ ΦΤΙΑΧΝΟΥΜΕ
————————
Πρώτα θα διαλύσουμε τη μαγιά στο χλιαρό νερο και σε 1/2 κ.σούπας αλεύρι και θα την αφήσουμε να φουσκώσει κάπως για 20 λεπτά.
Βάζουμε τα υλικά της ζύμης μαζί με τη μαγιά σε μίξερ πάγκου και σε μέτρια ταχύτητα και με το εργαλείο γάντζου θα τα κτυπήσουμε μέχρι να μας δώσει μία λεία και μαλακή ζύμη. Τη σκεπάζουμε και την αφήνουμε σε σχετικά ζεστό μέρος να φουσκώσει για περίπου 40 λεπτά.
Βουτυρώνουμε δύο ταψιά διαμέτρου 24 εκ. και μοιράζουμε τη ζύμη σε δύο ισότιμα μέρη, στρώνοντας τα στα 2 ταψιά. Την αφήνουμε ξανά σκεπασμένη να φουσκώσει, σε ζεστό μέρος, μέχρι να διπλασιαστεί ο όγκος της.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170ο
Ψήνουμε για 20-25 λεπτά και μέχρι να ροδίσει καλά η επιφάνεια.
Σε ένα μπολ σμίγουμε την αναρή με το γιαούρτι. Κρατάμε το μείγμα στο ψυγείο.
Αφήνουμε τα δύο εκμέκ μας να κρυώσουν. Βράζουμε το σιρόπι μας για 5 λεπτά.
Βάζουμε το ένα εκμέκ στη πιατέλα που θα σερβίρουμε (με τη ροδένια επιφάνεια γυρισμένη στο πάτο) και το περιχύνουμε με το ζεστό σιρόπι, βγάζοντας τρύπες με οδοντογλυφίδα στην επιφάνεια του.
Πάνω από αυτό στρώνουμε το μείγμα γιαουρτιού και αναρής πιυ φτιάξαμε.
Πάνω από αυτό βάζουμε το άλλο κομμάτι εκμέκ με τη ροδένια επιφάνεια να φαίνεται
από πάνω. Περιχύνουμε με το υπόλοιπο σιρόπι βγάζοντας ταυτόχρονα πάλι τρυπίτσες.
Αν θέλουμε γαρνίρουμε με θρυμματισμένο φιστίκι Αιγινής. Κρατάμε το εκμέκ μας στο ψυγείο.

 

Συνταγη απο: Angels Recipe by Louiza Zembyla