Ο συνδυασμός των γλυκών κολοκυθιών, της γευστικής φέτας και του αρωματικού δυόσμου μέντας φέρνει αναμνήσεις από καλοκαίρι στο Αιγαίο Πέλαγος.

Προσπαθώ να κρατήσω τους τραγανούς κολοκυθοκεφτέδες μου ελαφρούς για ταιριάζουν ωραία με τη σως γιαουρτιού-φέτας. Ενώ θεωρείται ένα ορεκτικό ή ένα μεζεδάκι, δεν μπορώ να σταματήσω να τα τρώω, τα οποία στον κόσμο μου γίνονται κυρίως πιάτο!

Συστατικά

Για τους Κολοκυθοκεφτέδες:
• 3 κολοκυθάκια.
• 150 γρ Χαραλαμπίδης Κρίστης Φέτα, θρυμματισμένη
• 60 γρ Αλεύρι για όλες τις χρήσεις
• ½ κ. γ Μπέικιν Πάουντερ
• ½ Κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
• 1 μέτρια Πατάτα, πλυμένη καθαρισμένη
• 1/3 φλιτζάνι φρέσκο Δυόσμο, φύλλα μόνο και ψιλοκομμένα
• 1/3 φλιτζάνι φρέσκο Μαϊντανό, φύλλα μόνο και ψιλοκομμένα
• 3 αυγά, κτυπημένα πολύ καλά
• ½ κ. γ Κύμινο, αλεσμένο
• 120 ml κραμβέλαιο, ή οποιοδήποτε φυτικό έλαιο
• 20 ml ελαιόλαδο
• 1 ½ κ. γ θαλασσινό Αλάτι
• ½ κ. γ φρεσκοτριμμένο Μαύρο Πιπέρι

Για τη Σως:

1. 100 γρ Χαραλαμπίδης Κρίστης Στραγγάτο  Άπαχο 0%,
2. 50 γρ Χαραλαμπίδης Κρίστης Φέτα θρυμματισμένη
3. 30 ml χυμός Λεμονιού
4. 1 κ. γ Μέλι
5. 20 ml Ελαιόλαδο
6. 3 κ.σ. φρέσκο Δυόσμο, φύλλα μόνο και ψιλοκομμένα
7. Πρέζα λεπτό θαλασσινό Αλάτι
8. Πρέζα φρεσκοτριμμένο Μαύρο Πιπέρι

Οδηγίες

Για τους Κολοκυθοκεφτέδες:
1. Τρίψτε με το χέρι τα κολοκυθάκια, το κρεμμύδι και την πατάτα και κρατήστε τα πλάι σε ένα κόσκινο για 30 λεπτά με ένα ½ κ. γ αλάτι. Τοποθετήστε σε μια πετσέτα κουζίνας και στύψατε πολύ σφιχτά να αφαιρέσετε το περισσότερο τους νερό.
2. Τοποθετήστε τα στυμμένο λαχανικά σε ένα μπολ και προσθέστε τη φέτα μαζί με το, περισσότερο από τον ψιλοκομμένο δυόσμο και όλο τον μαϊντανό, τα αυγά και το κύμινο με το υπόλοιπο αλάτι και πιπέρι. Ανακατέψτε προσεκτικά και τοποθετήστε στο ψυγείο για 30 λεπτά.
3. Πάρτε το μίγμα από το ψυγείο και προσθέστε το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ και ανακατέψτε απαλά καθώς θέλετε το μίγμα σας να παραμείνει ελαφρύ.
4. Βάζουμε ένα τηγάνι σε μέτρια φωτιά, προσθέτουμε το λάδι και ζεσταίνουμε για λίγο. Χρησιμοποιώντας ένα κουτάλι παίρνουμε από το μίγμα και προσεκτικά προσθέτουμε στο τηγάνι χωρίς να το παραγεμίσουμε. Χρησιμοποιήστε μια σπάτουλα για να ισιώσετε απαλά τους κολοκυθοκεφτέδες και μαγειρεύουμε για 6 λεπτά, γυρίζοντας τους στο μέσο του χρόνου. Οι κολοκυθοκεφτέδες σας θα πρέπει να είναι τραγανοί με χρυσαφί χρώμα. Επαναλάβετε τα παραπάνω για το υπόλοιπο μίγμα.
5. Με μια τρυπητή κουτάλα αφαιρούμε τους κολοκυθοκεφτέδες από το τηγάνι και τους τοποθετούμε σε ένα δίσκο με σχάρα για να επιτρέψουμε να στραγγίξει λίγο το λάδι. Σερβίρουμε ενώ αλείφουμε λίγη από τη σως από πάνω και πασπαλίζουμε με τον υπόλοιπο δυόσμο.
Για τη Σως:
1. Προσθέτουμε το γιαούρτι, τη φέτα, τον χυμό λεμονιού, το μέλι και 2 κ.σ. από το δυόσμο και ανακατεύουμε. Αλατοπιπερώνουμε και τοποθετούμε στο ψυγείο για να κρατηθεί δροσερή. Μετά το άλειμμα της σως πάνω στους κολοκυθοκεφτέδες, τοποθετήστε την υπόλοιπη σως σε ένα μπολάκι, βάλτε το ελαιόλαδο, πασπαλίστε τον υπόλοιπο Δυόσμο και τοποθετήστε το μπολάκι δίπλα στους κολοκυθοκεφτέδες.

Συνταγή από: FrixosPersonalChefing