Αυτή η αγαπημένη παραδοσιακή συνταγή για παστίτσιο με χωριάτικα μακαρόνια, χαλούμι και φέτα δεν θα μπορούσε να λείπει από κανένα οικογενειακό τραπέζι. Ένα φαγητό που αγαπούν τα παιδιά αλλά και οι μεγάλοι!

 

Βαθμός δυσκολίας: Mέτριο

Χρόνος ετοιμασίας: 30΄

Χρόνος ψησίματος: 30΄

 

Θα χρειαστούμε ένα μέτριο βαθύ πυρέξ.

 

Για 6-8 μερίδες ως μέρος ενός μπουφέ.

Υλικά

400 γρ. μακαρόνια χωριάτικα

Για τον κιμά

1 κουταλιά ελαιόλαδο

1 μικρό κρεμμύδι ψιλοκομμένο

500 γρ. χοιρινός κιμάς

1 κουταλάκι αλάτι

½ κουταλάκι πιπέρι

1 κουταλάκι ρίγανη

1 κουταλάκι ξηρός δυόσμος

1 κουταλάκι φρέσκα φύλλα δυόσμου ψιλοκομμένα

½ κουταλάκι κανέλα αλεσμένη

100 ml κόκκινο κρασί

1 κύβος ζωμός για κοκκινιστά

1 κουτί (380 γρ.) ντομάτα στον τρίφτη

2 κουταλάκια ψιλοκομμένος μαϊντανός

Για την μπεσαμέλ

80 γρ. βούτυρο αλατισμένο Country Life

100 γρ. αλεύρι

1½ λίτρο Χαραλαμπίδης Κρίστης Φρέσκο Γάλα

2 αβγά ελαφρώς κτυπημένα

1 κουταλάκι αλάτι

½ κουταλάκι πιπέρι

230 γρ. Χαραλαμπίδης Κρίστης Χαλλούμι τριμμένο 

150 γρ. Χαραλαμπίδης Κρίστης Φέτα θρυμματισμένη

 

Για το τελείωμα

20 γρ. αλεσμένη φρυγανιά

Εκτέλεση

  1. Πρώτα ψήνουμε τα μακαρόνια μας ακολουθώντας τις οδηγείς συσκευασίας. Τα στραγγίζουμε και τα ρίχνουμε σ’ ένα μπολ.
  2. Ετοιμάζουμε τον κιμά. Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και τηγανίζουμε το κρεμμύδι για 1 λεπτό να μαλακώσει. Ρίχνουμε στην κατσαρόλα τον κιμά και τον τηγανίζουμε με το κρεμμύδι για 2 λεπτά μέχρι να αλλάξει χρώμα. Προσθέτουμε το αλάτι, το πιπέρι, τη ρίγανη, τον ξηρό δυόσμο, τα φρέσκα φύλλα δυόσμου, την κανέλα και ανακατεύουμε. Ρίχνουμε στην κατσαρόλα το κόκκινο κρασί και μαγειρεύουμε σε δυνατή φωτιά να εξατμιστεί το αλκοόλ. Προσθέτουμε στην κατσαρόλα τον ζωμό βοδινού και την ντομάτα. Ανακατεύουμε και αφήνουμε το μείγμα να κοχλάσει για 2 λεπτά. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για 5 λεπτά. Τέλος, ανακατεύουμε μέσα τον μαϊντανό.
  3. Ενόσω σιγοβράζει ο κιμάς, φτιάχνουμε την μπεσαμέλ. Σε μια μεγάλη και ευρύχωρη κατσαρόλα ρίχνουμε το βούτυρο, βάζουμε την κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά και τον λιώνουμε. Προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε με μια σπάτουλα σιλικόνης μέχρι να ενωθούν. Προσθέτουμε το γάλα και ανακατεύουμε με ένα σύρμα μέχρι το γάλα να ζεσταθεί. Ρίχνουμε στην κατσαρόλα τα αβγά, το αλάτι, το πιπέρι και ανακατεύουμε με ένα σύρμα. Προσέχουμε να μην κολλήσει το μείγμα στον πάτο της κατσαρόλας. Όταν η κρέμα αρχίσει να πήζει απομακρύνουμε την κατσαρόλα απ’ τη φωτιά και ανακατεύουμε γρήγορα μέσα το χαλούμι και τη φέτα.
  4. Ανακατεύουμε τα μακαρόνια με το 1/3 της μπεσαμέλ.
  5. Συναρμολογούμε το παστίτσιο μας. Ρίχνουμε στη βάση του πυρέξ τον μισό κιμά και τοποθετούμε επάνω τα μισά μακαρόνια. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία με τα υπόλοιπα μακαρόνια και τον υπόλοιπο κιμά. Τελειώνουμε τα μακαρόνια με μια παχιά στρώση μπεσαμέλ και ασπαλίζουμε την επιφάνεια με τη φρυγανιά. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 ºC στον αέρα για 30 λεπτά. Αφήνουμε τα μακαρόνια να κρυώσουν λίγο πριν σερβίρουμε.

 

Συνταγή από: Αθηνά Λοιζίδου