Ήταν τόσο ωραίο, που ο ιμάμης λιποθύμησε… μια απόδοση του ονόματος αυτού του φαγητού. Μεγάλος είναι ο αριθμός των ιστοριών σχετικά με την καταγωγή του ονόματος αυτού του γευστικού πιάτου. Μέσα από την πολίτικη και μικρασιάτικη κουζίνα η συνταγή πέρασε και στο κυπριακό τραπέζι όπου έχει ξεχωριστή θέση.

ΒΑΘΜΟΣ ΔΥΣΚΟΛΙΑΣ: ΕΥΚΟΛΟ

ΧΡΟΝΟΣ ΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ: 15΄

ΧΡΟΝΟΣ ΨΗΣΙΜΑΤΟΣ: 1 ΩΡΑ ΚΑΙ 40΄

160 ΘΕΡΜΙΔΕΣ ΑΝΑ ΜΕΡΙΔΑ

ΥΛΙΚΑ

Για 6 μερίδες:

6 μέτριες μελιτζάνες

2 κουταλιές κρεμμύδι ψιλοκομμένο

380γρ., 1 κουτί έτοιμη, τριμμένη ντομάτα στον τρίφτη

90 ml ελαιόλαδο

250 ml νερό

40 γρ. ζάχαρη

30 ml φρέσκο χυμό λεμονιού

Αλάτι, πιπέρι

100 γρ. θρυμματισμένη φέτα ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΔΗΣ ΚΡΙΣΤΗΣ

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Πλένουμε καλά τις μελιτζάνες, αφαιρούμε το κοτσάνι και τις κόβουμε στα

δύο κατά μήκος. Τις χαράζουμε και τις ανοίγουμε. Σε μια λεκάνη γεμάτη νερό,

προσθέτουμε μία κουταλιά αλάτι, βυθίζουμε τις μελιτζάνες και τις αφήνουμε να

σταθούν 30 λεπτά για να μαλακώσουν και ν’ ανοίξουν.

  1. Σ’ ένα μπολ ανακατεύουμε το κρεμμύδι, την ντομάτα, το ελαιόλαδο, το νερό, τη

ζάχαρη, το λεμόνι, το αλάτι και το πιπέρι.

  1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C στον αέρα. Βγάζουμε τις

μελιτζάνες από το αλατόνερο, τις στύβουμε καλά με τα χέρια και τις τοποθετούμε

σ’ ένα μεγάλο ταψί. Ρίχνουμε από πάνω τους το μείγμα ντομάτας. Τις σκεπάζουμε

με αλουμινόχαρτο και τις ψήνουμε καλυμμένες για 45 λεπτά έως 1 ώρα. Τις

ξεσκεπάζουμε και τις ψήνουμε για ακόμη 45 λεπτά ακάλυπτες.

  1. Τις σερβίρουμε χλιαρές ή κρύες. Μπορούμε να τις πασπαλίσουμε με λίγη

τριμμένη φέτα προς το τέλος του ψησίματος. Αλλιώς τις σερβίρουμε κρύες με την

θρυμματισμένη φέτα.

Συνταγή από: Αθηνά Λοιζίδου