Συστατικά
• 8 μικρές / μεσαίες Μελιτζάνες
• 500γρ Βοδινό, ωμοπλάτη, διπλό-περασμένος κιμάς
• 10 Ντοματίνια, κομμένες σε φέτες
• 1 Κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
• 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένο
• 400γρ Ντομάτες, από κονσέρβα τεμαχισμένες
• 150γρ Χαραλαμπίδης Κρίστης Φέτα, θρυμματισμένη,
• 1 κ.γ. Ρίγανη ξερή, αλεσμένη
• 1 κ.γ. Κόλιανδρο ξηρό, αλεσμένο
• 2 κ.σ. φρέσκο Μαϊντανό, τα φύλλα μόνο ψιλοκομμένα, συν μερικά ακόμα για γαρνιτούρα
• ½ κ.γ. Μπαχάρι, αλεσμένο
• 120ml Ελαιόλαδο, εξαιρετικά παρθένο
• 1 κ.γ. θαλασσινό Αλάτι
• ½ κ.γ. φρεσκοτριμμένο Μαύρο Πιπέρι
Για τη μπεσαμέλ:
• 400ml Χαραλαμπίδης Κρίστης Φρέσκο Γάλα Πλήρες, 3% λιπαρά
• 60γρ Αλεύρι για όλες τις χρήσεις
• 40γρ Country Life Βούτυρο Αλατισμένο
• 2 Αυγά, μόνο οι κρόκοι, κτυπημένα
• ½ κ.γ. Μοσχοκάρυδο, αλεσμένο
• ½ κ.γ. θαλασσινό Αλάτι
• ¼ κ.γ. φρεσκοτριμμένο Μαύρο Πιπέρι
Κατευθύνσεις
1. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 185° C, στον αέρα και με το ράφι στη μέση.
2. Κόβουμε τις μελιτζάνες στη μέση και αφαιρούμε την περισσότερη τους σάρκα. Την ψιλοκόβουμε, πασπαλίζουμε λίγο αλάτι επάνω και την κρατούμε στην άκρη.
3. Τοποθετούμε ένα μεγάλο και βαθύ τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Ρίχνουμε 2 κ.σ. λάδι και αμέσως μετά, σε παρτίδες, τις κομμένες μελιτζάνες με το κομμένο τους μέρος προς τα κάτω. Σοτάρουμε για 3-4λεπτά, μέχρι να πάρουν μαλακώσουν λίγο και να πάρουν λίγο χρώμα. Αφαιρούμε από το τηγάνι και κρατάμε στην άκρη. Επαναλαμβάνουμε την διαδικασία για τις υπόλοιπες μελιτζάνες.
4. Στο ίδιο τηγάνι σε μέτρια φωτιά, ρίχνουμε 3 κ.σ. λάδι και αμέσως μετά το κομμένο κρεμμύδι, σοτάροντας για περίπου 5 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν και να γίνουν ημιδιαφανές. Προσθέτουμε τον κιμά και το σκόρδο, αυξάνουμε τη θερμότητα και με μια ξύλινη σπάτουλα πιέζουμε και σπάζουμε τον κιμά και συνεχίζουμε να σοτάρουμε μέχρι να σοταριστούν όλα τα κομματάκια του κιμά.
5. Προσθέτουμε τις ντομάτες, τα κομματάκια των μελιτζανών μαζί με τον μαϊντανό, το πιπέρι, το μπαχάρι, το κόλιανδρο και τη ρίγανη. Μειώνουμε τη θερμότητα και σιγοβράζουμε για περίπου 10 λεπτά για να ενωθούν όλα τα συστατικά και να απορροφηθεί ο χυμός ντομάτας. Αλατοπιπερώνουμε, προσθέτουμε τη φέτα και ανακατεύουμε.
6. Είναι ώρα για τη Μπεσαμέλ! Σε ένα μικρό κατσαρολάκι βράζουμε το γάλα σε χαμηλή φωτιά. To κρατούμε στην άκρη.
7. Τοποθετούμε ένα κατσαρολάκι μεσαίου μεγέθους σε χαμηλή φωτιά και προσθέτουμε το βούτυρο και ανακατεύουμε με ένα σύρμα. Μόλις λιώσει και αφρίσει αρχίζουμε να προσθέτουμε λίγο λίγο το αλεύρι και χτυπάμε ασταμάτητα μέχρι να είναι αρκετά πηχτή.
8. Σε αυτό το σημείο αρχίζουμε να προσθέτουμε το ζεστό γάλα, λίγο τη φορά και συνεχίζουμε να χτυπάμε γρήγορα. Προσθέτουμε το μοσχοκάρυδο, το αλάτι και το πιπέρι και συνεχίζουμε να προσθέτουμε το γάλα και συνεχίζουμε να χτυπάμε με στόχο να πετύχουμε μια ωραία παχιά κρέμα.
9. Αφαιρούμε από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει για 5 λεπτά. Ενώ ανακατεύουμε τη σάλτσα με το σύρμα προσθέτουμε τους κρόκους σε ένα αργό και σταθερό ρυθμό. Η μπεσαμέλ είναι έτοιμη.
10. Για να στήσουμε τα παπουτσάκια χρησιμοποιούμε ένα μεγάλο ταψί του φούρνου και τοποθετούμε τις κομμένες μελιτζάνες με το κομμένο τους μέρος προς τα πάνω. Προσθέτουμε λίγο από το μείγμα και πιέζουμε για να είναι στο επίπεδο των μελιτζανών.
11. Τέλος , χρησιμοποιούμε ένα κουτάλι και προσθέτουμε λίγη από την μπεσαμέλ. Προσθέτουμε επίσης μερικές φέτες από τα ντοματίνια. Μαγειρεύουμε για 50 λεπτά με στόχο να μαλακώσουν οι μελιτζάνες και για τη να μπεσαμέλ να πάρει χρυσαφί χρώμα. Αφαιρούμε από τον φούρνο και αφήνουμε για 15 ‘ να κρυώσουν. Πασπαλίζουμε από πάνω λίγο μαϊντανό και σερβίρουμε.

Συνταγή από: Frixos Personal Chefing