Μία παραλλαγή του κλασικού Παστίτσιο με αξιοσημείωτες διαφορές να είναι τα ζυμαρικά που χρησιμοποιούνται, και αυτός είναι ο λόγος που το αποκαλώ ΜΑΚΑΡΟΝΑΚΙ ΚΟΦΤΟ ΠΑΣΤΙΤΣΙΟ, η επιλογή των τυριών και τα βότανα/αρωματικά.

Το παραδοσιακό γευσάτο Χαλλούμι μαζί με το κρεμώδες τσένταρ μετατρέπουν τη μπεσαμέλ σε δικό της επίπεδο και όχι μόνο. Όχι μόνο καθώς το τριμμένο Χαλλούμι και τσένταρ βρίσκονται επίσης σε όλη την συνταγή του Παστίτσιο, πάνω στα ζυμαρικά, στον κιμά και ενδιάμεσα.
Ο ξηρός δυόσμος τονίζει την Κυπριακή γεύση του Χαλλουμιού, ενώ το μπαχάρι και η κανέλα μας μεταφέρουν στο Ελληνικό DNA του Παστίτσιο.
Αν μετράτε θερμίδες, τότε καλύτερα να μείνετε μακριά από αυτή τη συνταγή, αλλιώς ΧΑΡΕΙΤΕ την!
Συστατικά
Για την Μπεσαμέλ:
• 1500 ml Χαραλαμπίδης Κρίστης Φρέσκο Γάλα, 3% λιπαρά,
• 150 γρ Αλεύρι για όλες τις χρήσεις
• 150 γρ Country Life Βούτυρο
• 3 Αυγά, κτυπημένα πολύ καλά
• 1 ½ κ.γ. Κανέλα, αλεσμένη
Για τον Κιμά:
• 600 γρ Χοιρινό, διπλό-περασμένο κιμά
• 600 γρ Βοδινό, διπλό-περασμένο κιμά
• 1 μεγάλο Κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
• 1 ½ κ.σ. Ντοματοπελτέ
• 4 κ.σ. Ελαιόλαδο
• 1 ½ κ.γ. Μπαχάρι, αλεσμένο
• 1/3 φλιτζάνι φρέσκο Μαϊντανό, ψιλοκομμένο
• 1 ½ κ.γ. Θαλασσινό Αλάτι
• 1 κ.γ. φρέσκο-τριμμένο Μαύρο Πιπέρι
Για τα Ζυμαρικά:
• 750 γρ Mακαρόνακι Κοφτό
• 400 γρ Χαραλαμπίδης Κρίστης Χαλλούμι Ανάμικτο
• 350 γρ Cathedral City Mild Cheddar
• 1 κ.σ. δυόσμο ξηρό, λεπτό-αλεσμένο
• 5 λίτρα Νερό
• 2 κ.σ. Αλάτι
Οδηγίες
1. Ξεκινήστε με τον Κιμά τοποθετώντας ένα βαθύ τηγάνι σε μέτρια φωτιά. Ρίχνουμε το λάδι και αμέσως μετά το κομμένο κρεμμύδι, σοτάροντας για 5-7 λεπτά μέχρι να γίνουν ημιδιαφανές.
2. Προσθέτουμε τον κιμά, αυξάνουμε τη θερμότητα και με μια ξύλινη σπάτουλα πιέζουμε και σπάζουμε τον κιμά και συνεχίζουμε να σοτάρουμε μέχρι να σοταριστούν όλα τα κομματάκια του κιμά. Ανακατεύουμε μέσα το ντοματοπελτέ, τον μαϊντανό, το μπαχάρι και αλατοπιπερώνουμε. Δώστε του ένα καλό ανακάτεμα, μαγειρέψτε για 5 λεπτά, σβήστε τη θερμότητα και αφήστε το στην άκρη.
3. Ήρθε η ώρα για τα Ζυμαρικά! Σε μία μεγάλη κατσαρόλα βράζουμε το νερό υψηλή θερμότητα, προσθέτοντας τις 2 κουταλιές αλάτι. Προσθέτουμε τα ζυμαρικά, ανακατεύοντας περιστασιακά έτσι ώστε να μην κολλήσουν και μαγειρεύουμε για 1 λεπτό λιγότερο από τις οδηγίες στο πακέτο των ζυμαρικών. Στραγγίζουμε και κρατούμε στην άκρη, ενώ ρίχνουμε και λίγο ελαιόλαδο πάνω τους για να μην στεγνώσουν.
4. Εν τω μεταξύ, τρίψτε το χαλλούμι και το cheddar/τσένταρ και αναμείξτε με το δυόσμο.
5. Είναι ώρα για την Μπεσαμέλ! Σε μια μέτρια κατσαρόλα βράζουμε το γάλα σε χαμηλή φωτιά και το αφήνουμε στην άκρη.
6. Σε ένα μέτριο κατσαρολάκι σε χαμηλή-μέτρια φωτιά προσθέτουμε το βούτυρο, ανακατεύουμε με ένα σύρμα και μόλις λιώσει προσθέτουμε λίγο λίγο το αλεύρι. Συνεχίζουμε να χτυπάμε και να μαγειρεύουμε μέχρι να πάρει λίγο χρυσαφί χρώμα και να μυρίζει σαν μπισκότα.
7. Σε αυτό το σημείο αρχίζουμε να προσθέτουμε το ζεστό γάλα, 2 κουταλιές τη φορά και συνεχίζουμε να χτυπάμε γρήγορα. Όταν επιτύχουμε μια ωραία, όχι πάρα πολύ ρευστή κρέμα, πιθανώς μόλις μετά η τελευταία κουτάλα γάλακτος έχει προστεθεί, αφαιρούμε από τη φωτιά και προσθέτουμε τα αβγά και κτυπάμε με το σύρμα. Επιστρέφουμε το μίγμα στη θερμότητα, και μόλις βράσει προσθέτουμε την κανέλα, σχεδόν τα μισά από τα τριμμένα τυριά και ανακατεύουμε για να αναμειχθούν.
8. Για να στήσουμε το Παστίτσιο: Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 185° C, στον αέρα και με το ράφι στη μέση.
9. Πάρτε μία μέτρια βαθιά (6-7 εκ.) πιατέλα φούρνου και αλείψτε ελαφρά με βούτυρο. Προσθέστε τα μισά ζυμαρικά και πασπαλίστε περίπου 1/3 από τα υπόλοιπα τριμμένα τυριά. Προσθέτουμε τον κιμά, και με μια ξύλινη κουτάλα απλώστε ομοιόμορφα, πιέζοντας ελαφρά το κρέας. Και πάλι πασπαλίστε με το 1/3 από τα υπόλοιπα τριμμένα τυριά. Βάζουμε τα υπόλοιπα ζυμαρικά και ξανά πασπαλίζουμε με τα μισά των υπόλοιπων τριμμένων τυριών.
10. Προσθέστε την κρέμα Μπεσαμέλ και χρησιμοποιώντας μία σπάτουλα απλώστε όλη την κρέμα προς τις άκρες της πιατέλας. Τέλος πασπαλίζετε τα υπόλοιπα τριμμένα τυριά και ψήνουμε για 40 λεπτά και μέχρι η κρούστα να πάρει ένα χρυσαφί χρώμα.
11. Βγάλτε από τον φούρνο και αφήστε να κρυώσει για 20 λεπτά. Έτοιμοι για σερβίρισμα!

Συνταγή από: FrixosPersonalChefing