Η πιο νόστιμη πίτα που έχετε δοκιμάσει ποτέ! Μπορείτε να τη σερβίρετε ως ορεκτικό, κόβοντάς τη σε μικρά κομματάκια, ως συνοδευτικό με τον καφέ ή σαν ένα ελαφρύ γεύμα ή δείπνο. Η πίτα αυτή είναι ιδανική για κάθε ώρα της ημέρας.

Βαθμός δυσκολίας: Mέτριο

Χρόνος ετοιμασίας: 15΄

Χρόνος ψησίματος: 1 ώρα

Θα χρειαστούμε ένα μέτριο ταψί για τάρτες 24 εκ.

Για 8 μερίδες

Υλικά για τη ζύμη

200 γρ. στραγγάτο γιαούρτι

70 ml ελαιόλαδο

250 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

1 κουταλάκι αλάτι

Υλικά για τη γέμιση

650 γρ. φύλλα σπανακιού

10 ml ελαιόλαδο

1 κουταλιά κρεμμύδι ψιλοκομμένο

1 κουταλιά άνηθο ψιλοκομμένο (προαιρετικά)

200 γρ. τριμμένο χαλλούμι Πισσουρκώτικο Χαραλαμπίδης Κρίστης

2 κουταλιές σιμιγδάλι ψιλό

Αλάτι, πιπέρι

 

Για το γλασάρισμα

1 αυγό

150 ml γάλα

Εκτέλεση

  1. Πρώτα φτιάχνουμε τη ζύμη ρίχνοντας όλα τα υλικά της στο πολυμίξερ. Χτυπάμε για 1 λεπτό ή μέχρι τα υλικά να ενωθούν και να γίνουν σαν ψίχουλα. Μεταφέρουμε το μείγμα σ’ ένα μπολ. Παίρνουμε 2 χούφτες ζύμη και τις κρατάμε στην άκρη. Ζυμώνουμε το υπόλοιπο.
  2. Παίρνουμε το κομμάτι της ζύμης και το ανοίγουμε σ’ έναν πάγκο στρωμένο με λαδόχαρτο. Αυτό θα είναι το κάτω μέρος της πίτας μας. Με αυτό στρώνουμε τη βάση και τις άκρες του ταψιού μας.
  3. Τοποθετούμε στο ταψί ένα κομμάτι λαδόχαρτο και γεμίζουμε με φασόλια για να είναι σαν βαρίδια στη λαδόκολλα και να μην ψηλώσει η ζύμη στο αρχικό ψήσιμο. Ψήνουμε για 15 λεπτά.
  4. Φτιάχνουμε τη γέμιση. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι για 1 λεπτό. Προσθέτουμε το σπανάκι και το αφήνουμε σε δυνατή φωτιά για 2 έως 3 λεπτά να μαραθεί. Αποσύρουμε από τη φωτιά και πασπαλίζουμε με τον άνηθο, το χαλλούμι και το σιμιγδάλι. Αλατοπιπερώνουμε κατά βούληση και ανακατεύουμε πολύ καλά.

Συνταγή από Αθηνά Λοϊζίδου