Η διασημότερη από τις πολλές πίτες της Ελληνικής κουζίνας, ένα από τα βασικότερα πιάτα για τις οικογένειες στην Ελλάδα. Σε κάποιους αρέσει σαν ορεκτικό, σε άλλους ως κύριο πιάτο και για άλλους σαν ένα πρωινό σνακ με τον καφέ τους. Όλοι όμως συμφωνούν ότι πρόκειται για «σπιτική» γεύση που προέρχεται από τα βασικά συστατικά, το σπανάκι και η φέτα.

 

Καθώς το σπανάκι μπορεί να είναι μην είναι πολύ έντονο στη γεύση, η χρήση αρωματικών και φρέσκων κρεμμυδακιών παρέχει ένα επιπλέον στρώμα γεύσης. Αρωματικά όπως ο άνηθος, ο μαϊντανός, καθώς και άγρια χόρτα της εποχής όπως «Σέσκουλα» και «Τσουκνίδες» που είναι ως επί το πλείστον διαθέσιμα τους χειμερινούς μήνες.

 

Προσωπικά έχω “μεγάλο θέμα” με τον άνηθο, έτσι αποφεύγεται και αντικαθίσταται με μαϊντανό και λίγο ξηρό δυόσμο.

 

Ενώ συνήθως η σπανακόπιτα ψήνεται σαν στρογγυλή πίτα, επέλεξα να τη κάνω σε τετράγωνο ταψί, άρα και η κάθε μερίδα σε τετράγωνα κομμάτια, και τη σέρβιρα με μια φρέσκια σαλάτα από εποχιακά χόρτα με ντρέσσινγκ από κόλιανδρο/λάϊμ.

 

Συστατικά      

  • Χρυσή Ζύμη Χωριάτικο Φύλλο – 6 φύλλα
  • 750 γρ φρέσκο Σπανάκι, κομμένα τα κοτσάνια
  • 200 γρ Χαραλαμπίδης Κρίστης Φέτα, θρυμματισμένη
  • 5 φρέσκα Κρεμμυδάκια, λευκά και πράσινα μέρη, ψιλοκομμένα
  • 1 φλιτζάνι φρέσκο Μαϊντανό, τα φύλλα μόνο, ψιλοκομμένα
  • 3 αυγά
  • 1 κ.σ. ξηρό Δυόσμο, αλεσμένο
  • 200 ml εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο
  • 1 κ.γ. θαλασσινό αλάτι
  • ½ κ.γ. φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι

Οδηγίες

  1. Ξεκινήστε κόβοντας το σπανάκι σε μεγάλα κομμάτια. Πλύνετε καλά και αφήστε το να στεγνώσει.
  2. Πάρτε μία μεγάλη κατσαρόλα και τοποθετήστε τη σε μέτρια φωτιά. Ρίχνουμε 2 κ.σ. ελαιόλαδο, αφήνουμε να ζεσταθεί και προσθέτουμε το σπανάκι. Ανακατεύουμε καλά και αφήνουμε να μαραθεί για 3 λεπτά. Αφαιρούμε από τη φωτιά και τα τοποθετούμε  σε ένα σουρωτήρι. Πιέστε ώστε να αφαιρεθούν τα περισσότερα υγρά από το σπανάκι. Αφήνουμε να κρυώσει για 15 λεπτά.
  3. Στην ίδια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά προσθέτουμε 2 ακόμα κουταλιές ελαιόλαδο, αφήνουμε να ζεσταθεί και μετά προσθέτουμε τα κρεμμυδάκια. Σοτάρουμε για 4-5 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν. Αφαιρούμε από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσουν.
  4. Προθερμάνετε το φούρνο σε 185° C, κυκλοφορία αέρα, ράφι στη μέση.
  5. Πίσω στο μίγμα, πάρτε την κατσαρόλα με τα κρεμμυδάκια και προσθέστε σε αυτά το σπανάκι, 100 ml του ελαιόλαδου, τον μαϊντανό, τα αυγά, τη φέτα, το ξηρό δυόσμο, αλάτι και πιπέρι. Ανακατέψτε καλά.
  6. Πάρτε ένα βαθύ ταψί του φούρνου, περίπου 35 εκ μήκος, και αλείφετε ελαφρά με ελαιόλαδο.
  7. Σε ένα ξεχωριστό πάγκο της κουζίνας τοποθετούμε τα 6 φύλλα της ζύμης και αλείφουμε το πρώτο φύλλο με λάδι. Τοποθετούμε το πρώτο φύλλο στο λαδωμένο ταψί και αφήνουμε τα άκρα του φύλλου να κρέμονται έξω. Αλείφουμε με λάδι το δεύτερο φύλλο και το τοποθετούμε ακριβώς πάνω στο πρώτο φύλλο. Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία για τα επόμενα 2 φύλλα.
  8. Προσθέτουμε το μείγμα σπανάκι/φέτα πάνω από τα τέσσερα φύλλα και απλώνουμε ομοιόμορφα. Διπλώστε προς τα μέσα τις άκρες του τρίτου και τέταρτου φύλλου και αλείφουμε αυτές με λάδι.
  9. Παίρνουμε το πέμπτο και έκτο φύλλο, αλείφουμε με λάδι, διπλώνουμε στη μέση και τα προσθέτουμε πάνω από το μείγμα σπανάκι/φέτα. Διπλώστε και φέρτε προς τα μέσα τις άκρες του πρώτου και δεύτερου φύλλου, αλείφουμε με περισσότερο λάδι και τυλίγουμε τις άκρες προς τα έξω του ταψιού και τις πιέζουμε προς τα κάτω για να βεβαιωθούμε ότι η πίτα είναι καλά σφραγισμένη.
  10. Κάντε ένα τελικό άλειμμα λαδιού πάνω στη σπανακόπιτα και προσεκτικά χαράξτε τα πάνω φύλλα στα σημεία που τελικά θα κόψετε και θα σερβίρετε τη  σπανακόπιτα. Τοποθετήστε στο φούρνο, για περίπου 45 λεπτά και μέχρι να ροδοκοκκινίσει και να ψηθεί καλά η σπανακόπιτα. Αφαιρούμε από τον φούρνο και αφήνουμε να κρυώσει πριν να σερβίρουμε.

Συνταγή απο: Frixos Personal Chefing