Ο αγαπημένος μας μπακλαβάς φτιαγμένος με κυπριακά τυριά. Τον ονομάζω «κυπριακό cheesecake». Είναι εξαιρετικός!

Για 8 μερίδες

Υλικά

½ συσκευασία φύλλο μπακλαβά (225γρ.)

70 γρ. βούτυρο λιωμένο

Για το μείγμα Χαλλουμιού και Αναρής

250 γρ. θρυμματισμένη Αναρή Χαραλαμπίδης Κρίστης

250 γρ. τριμμένο Χαλλούμι Χαραλαμπίδης Κρίστης στην χοντρή πλευρά του τρίφτη

3 κουταλιές ζάχαρη

1 κουταλάκι αλεσμένη κανέλα

1 κουταλάκι αλάτι

Για 1 μερίδα

40 γρ. θρυμματισμένο φύλλο μπακλαβά

60 γρ. μείγμα Xαλλουμιού και Aναρής

70 ml σιρόπι

Αλεσμένη κανέλα

1 μπάλα παγωτό βανίλια

Εκτέλεση

  1. Ανοίγουμε τα φύλλα μπακλαβά και τα αλείφουμε καλά με το λιωμένο βούτυρο. Τα τσαλακώνουμε, φτιάχνοντάς τα σε μπάλα και τα βάζουμε στο φούρνο να ψηθούν στους 180 βαθμούς για 30 λεπτά. Τα αφήνουμε να κρυώσουν.
  2. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τη θρυμματισμένη Aναρή, το τριμμένο Χαλλούμι, τη ζάχαρη, την κανέλα και το αλάτι.
  3. Σε μια κατσαρόλα βράζουμε σε δυνατή φωτιά το νερό με τη ζάχαρη, μέχρι να κοχλάσει το νερό, για 2 λεπτά. Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει.
  4. Για να στήσουμε το γλυκό, σκορπάμε λίγο θρυμματισμένο φύλλο στη βάση ενός μπολ. Βάζουμε από πάνω λίγο μείγμα τυριών και ξανά λίγο θρυμματισμένο φύλλο. Περιχύνουμε με μπόλικο σιρόπι, πασπαλίζουμε με λίγη κανέλα και σερβίρουμε με 1 μπάλα παγωτό βανίλια.

Συνταγή από: Αθηνά Λοϊζίδου