Charalambides Christis
Αναζήτηση στον ιστότοπο
Κυρίως περιεχόμενο ιστοσελίδας

ενισχυουν το ανασοποιητικο τα ζυμωμενα γαλακτοκομικα προιοντα; | Χαραλαμπιδης Κριστης

18 Ιανουαρίου 2024

Από την Έλλη Χατζηλουκά , Αθλητική Διατροφολόγος και Διατροφολόγος για την Δημόσια Υγεία.

Η ανάπτυξη και η διατήρηση ενός υγιούς ανοσοποιητικού συστήματος βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στη διατήρηση ενός υγιούς μικροβιώματος του εντέρου. Καθώς τα ζυμωμένα και προβιοτικά γαλακτοκομικά προϊόντα αποτελούν πηγή ωφέλιμων ζωντανών μικροοργανισμών που μπορούν να βελτιώσουν τα μικρόβια του εντέρου, αρκετές μελέτες έχουν αξιολογήσει τη συμβολή αυτών των προϊόντων στη ρύθμιση του ανοσοποιητικού συστήματος. Μέχρι στιγμής, τα διαθέσιμα στοιχεία δείχνουν ότι τα γαλακτοκομικά προϊόντα που έχουν υποστεί ζύμωση μπορούν να ενισχύσουν τις λειτουργίες του ανοσοποιητικού.

  • Το γιαούρτι και άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα που έχουν υποστεί ζύμωση μπορεί να προάγουν τις κυτταρικές ανοσοποιητικές λειτουργίες.
  • Τόσο το κανονικό όσο και το προβιοτικό γιαούρτι φαίνεται να έχουν ευνοϊκές επιδράσεις στη λειτουργία του ανοσοποιητικού.

ΟΙ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ

Meyer et al. διεξήγαγε μια τυχαιοποιημένη ελεγχόμενη δοκιμή για να αξιολογήσει εάν η κατανάλωση γιαουρτιού είχε διεγερτικές επιδράσεις στο ανοσοποιητικό σύστημα 1 . Τριάντα τρεις υγιείς γυναίκες ηλικίας 22 έως 29 ετών κατανεμήθηκαν τυχαία είτε σε συμβατικό είτε σε προβιοτικό γιαούρτι. Τα άτομα κατανάλωναν 100 g ανά ημέρα των αντίστοιχων προϊόντων για 2 εβδομάδες και η ποσότητα αυξήθηκε στα 200 g για τις επόμενες 2 εβδομάδες. Διαπιστώθηκε ότι και τα δύο προϊόντα ενίσχυσαν τις κυτταρικές ανοσοποιητικές λειτουργίες, αλλά δεν υπήρχε σημαντική διαφορά μεταξύ τους 1 . Σε μια άλλη τυχαιοποιημένη ελεγχόμενη δοκιμή, αξιολογήθηκε η επίδραση της διατροφικής στέρησης των τροφίμων που έχουν υποστεί ζύμωση στο ανοσοποιητικό σύστημα. Η μελέτη περιελάμβανε 20 υγιείς ενήλικες εθελοντές ηλικίας 23 έως 43 ετών που κατανάλωναν τακτικά γιαούρτι και/ή τυρί (τουλάχιστον 5 μερίδες την εβδομάδα) και άλλα προϊόντα που είχαν υποστεί ζύμωση (τουλάχιστον 3 μερίδες την εβδομάδα). Τους δόθηκε η οδηγία να μην καταναλώνουν προϊόντα που έχουν υποστεί ζύμωση για 2 εβδομάδες. Μετά από αυτόν τον περιορισμό, οι συμμετέχοντες τυχαιοποιήθηκαν στην ημερήσια κατανάλωση 200 mL είτε κανονικού είτε προβιοτικού γιαουρτιού για 2 εβδομάδες. 2

  • Η στέρηση των τροφών που έχουν υποστεί ζύμωση συνδέθηκε με πτώση της έμφυτης ανοσολογικής απόκρισης.
  • Τόσο το κανονικό όσο και το προβιοτικό γιαούρτι εξουδετέρωσαν την αρνητική ανοσολογική επίδραση.
  • Το προβιοτικό γιαούρτι ήταν πιο αποτελεσματικό από το κανονικό γιαούρτι στην αντιμετώπιση της πτώσης της ανοσολογικής απόκρισης.

Marcos et al. διεξήγαγε μια προοπτική τυχαιοποιημένη ελεγχόμενη δοκιμή για τη διερεύνηση της επίδρασης του γάλακτος που έχει υποστεί ζύμωση με καλλιέργειες γιαουρτιού συν Lactobacillus casei στο ανοσοποιητικό σύστημα ατόμων υπό στρες ακαδημαϊκών εξετάσεων. Οι συμμετέχοντες ήταν 155 υγιείς φοιτητές ηλικίας 18 έως 23 ετών. Για 6 εβδομάδες, τους χορηγήθηκε είτε 1 ποτήρι ημερησίως ημιαποβουτυρωμένο γάλα είτε 2 ημερήσιες μερίδες των 100 mL του ζυμωμένου γαλακτοκομικού προϊόντος. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι το προϊόν γάλακτος που έχει υποστεί ζύμωση μπορεί να ρυθμίζει την ανοσολογική απόκριση μεταξύ ατόμων υπό στρες ακαδημαϊκών εξετάσεων 3 . Εκτός από τις μελέτες σε ανθρώπους, πολλά ζωικά μοντέλα έχουν χρησιμοποιηθεί για την εξέταση της ανοσοτροποποιητικής επίδρασης των γαλακτοκομικών προϊόντων. Σε μια μελέτη του 2012, παρατηρήθηκε ότι μια δίαιτα που περιέχει τυρί ρυθμίζει τις ανοσολογικές αποκρίσεις σε ποντίκια 4 . Μια άλλη μελέτη πρότεινε ότι ένα προϊόν γάλακτος που έχει υποστεί ζύμωση με 2 προβιοτικά και ένα πρεβιοτικό μπορεί να έχει ευεργετική επίδραση στη χυμική και κυτταρική ανοσία των ζώων ξενιστών 5 .

ΔΥΝΑΜΙΚΟΙ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΙ

Τα γαλακτοκομικά προϊόντα που έχουν υποστεί ζύμωση περιέχουν μεγάλες ποσότητες ωφέλιμων βακτηρίων, όπως βακτήρια γαλακτικού οξέος, τα οποία μπορεί να ενισχύσουν τόσο την έμφυτη όσο και την προσαρμοστική ανοσία. Η ανοσοτροποποιητική δραστηριότητα των βακτηρίων γαλακτικού οξέος περιλαμβάνει την ενεργοποίηση της συστηματικής και εκκριτικής ανοσολογικής απόκρισης μέσω του συντονισμού των αλληλεπιδράσεων μεταξύ της μικροχλωρίδας, των επιθηλιακών κυττάρων και των ανοσοκυττάρων 6 .Το γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα περιέχουν βιοενεργά πεπτίδια που έχει αποδειχθεί ότι αυξάνουν τη δραστηριότητα του κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος. Τα στοιχεία δείχνουν ότι αυτά τα πεπτίδια βοηθούν στον πολλαπλασιασμό των λεμφοκυττάρων, στη λειτουργία των φυσικών φονικών κυττάρων, στη σύνθεση αντισωμάτων και στην παραγωγή κυτοκινών 7 . Έχει αποδειχθεί ότι τόσο το συμβατικό όσο και το προβιοτικό γιαούρτι μπορεί να διεγείρουν την παραγωγή κυτοκίνης και να προάγουν την υψηλότερη εγρήγορση του ανοσοποιητικού συστήματος 8 . Η λακτοφερρίνη, μια γλυκοπρωτεΐνη που δεσμεύει τον σίδηρο που βρίσκεται στο γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα, είναι ρυθμιστής του ανοσοποιητικού και έχει αντιμικροβιακές και αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Επηρεάζει την έμφυτη και προσαρμοστική ανοσία ρυθμίζοντας τη μετανάστευση, την ωρίμανση και τις λειτουργίες των κυττάρων του ανοσοποιητικού 9 .

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ

Τα στοιχεία για τις ανοσολογικές ιδιότητες των γαλακτοκομικών προϊόντων βασίζονται κυρίως σε μελέτες γαλακτοκομικών προϊόντων που έχουν υποστεί ζύμωση. Αυτές οι μελέτες δείχνουν ότι τόσο τα συμβατικά όσο και τα προβιοτικά γαλακτοκομικά προϊόντα που έχουν υποστεί ζύμωση, όπως το γιαούρτι, μπορεί να ενισχύσουν το ανοσοποιητικό σύστημα. Περαιτέρω τυχαιοποιημένες ελεγχόμενες δοκιμές είναι απαραίτητες για να καθοριστεί εάν τα συμβατικά και προβιοτικά προϊόντα ζύμωσης γάλακτος έχουν διαφορετικά αποτελέσματα. Απαιτούνται πρόσθετες μελέτες για τη διερεύνηση των πιθανών πλεονεκτημάτων διαφορετικών τύπων γαλακτοκομικών προϊόντων.

 

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΚΕΣ ΑΝΑΦΟΡΕΣ
  1. Meyer AL et al. Η καθημερινή πρόσληψη προβιοτικών καθώς και συμβατικού γιαουρτιού έχει διεγερτική επίδραση στην κυτταρική ανοσία σε νεαρές υγιείς γυναίκες Ann Nutr Metab 2006, 50 (3): 282-9.
  2. Olivares M et al. Η διατροφική στέρηση τροφών που έχουν υποστεί ζύμωση προκαλεί πτώση της έμφυτης ανοσολογικής απόκρισης. Τα βακτήρια γαλακτικού οξέος μπορούν να εξουδετερώσουν την ανοσολογική επίδραση αυτής της στέρησης . J Dairy Res 2006;73(4):492-8.
  3. Marcos A et al. Η επίδραση του γάλακτος που έχει υποστεί ζύμωση από καλλιέργειες γιαουρτιού συν Lactobacillus casei DN-114001 στην ανοσολογική απόκριση των ατόμων υπό ακαδημαϊκό στρες εξέτασης . Eur J Nutr 2004;43(6):381-9.
  4. Hosoya T et al. Μια δίαιτα που περιέχει τυρί ρυθμίζει τις ανοσολογικές αποκρίσεις και ανακουφίζει την κολίτιδα που προκαλείται από θειικό νάτριο δεξτράνη σε ποντίκια . J Dairy Sci 2012;95(6):2810-8.
  5. Wang S et al. Το γάλα που έχει υποστεί ζύμωση συμπληρωμένο με προβιοτικά και πρεβιοτικά μπορεί να αλλάξει αποτελεσματικά τη μικροχλωρίδα του εντέρου και την ανοσία των ζώων ξενιστών . J Dairy Sci 2012;95(9):4813-22.
  6. Οι Ebringer L et al. Ευεργετικές επιδράσεις στην υγεία του γάλακτος και των γαλακτοκομικών προϊόντων που έχουν υποστεί ζύμωση - ανασκόπηση . Folia Microbiol (Praha) 2008;53(5):378-94.
  7. Οι Meyer AL et al. Τα προβιοτικά, όπως και το συμβατικό γιαούρτι, μπορούν να ενισχύσουν την διεγερμένη παραγωγή προφλεγμονωδών κυτοκινών . J Hum Nutr Diet 2007;20(6):590-8.
  8. Οι Tsai YT et al. Οι ανοσοτροποποιητικές επιδράσεις των βακτηρίων γαλακτικού οξέος για τη βελτίωση των λειτουργιών και των οφελών του ανοσοποιητικού . Appl Microbiol Biotechnol 2012;96(4):853-62.
  9. Legrand D και Mazurier J. Μια κριτική ανασκόπηση των ρόλων της λακτοφερρίνης ξενιστή στην ανοσία . Biometals 2010;23(3):365-76.

« Πίσω

© 2024 Charalambides Christis. All rights reserved.