Charalambides Christis
Αναζήτηση στον ιστότοπο
Κυρίως περιεχόμενο ιστοσελίδας

ειναι το πληρες γαλα υγιεινο; | Χαραλαμπιδης Κριστης

7 Μαρτίου 2024

Από την Έλλη Χατζηλουκά , Αθλητική Διατροφολόγος και Διατροφολόγος για την Δημόσια Υγεία.

 
Είναι το γάλα, το τυρί και το γιαούρτι απαραίτητα συστατικά μιας ισορροπημένης διατροφής ή περιέχουν ανθυγιεινά λιπαρά που μπορούν να αυξήσουν τα επίπεδα χοληστερόλης; Πάμε να εξετάσουμε τις τελευταίες έρευνες για τα πλήρη γαλακτοκομικά προϊόντα.

 
Από την καμπάνια "Milk's gotta lotta bottle" στη δεκαετία του 1980 έως την πιο πρόσφατη "Make mine milk", οι εταιρίες γαλακτοκομικά τονίζουν σταθερά τα οφέλη του γάλακτος για την υγεία. Ενώ το ασβέστιο στο γάλα είναι ευεργετικό για τα δόντια και τα οστά, οι καταναλωτές έχουν εδώ και καιρό συμβουλευτεί να επιλέγουν γαλακτοκομικά με χαμηλά λιπαρά για να αποφεύγουν τα κορεσμένα λιπαρά, τα οποία μπορούν να αυξήσουν τα επίπεδα χοληστερόλης και τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.

 
Οι κατευθυντήριες γραμμές του Ηνωμένου Βασιλείου συνεχίζουν να συνιστούν την επιλογή γαλακτοκομικών προϊόντων με μειωμένα λιπαρά. Ωστόσο, πρόσφατες έρευνες δείχνουν ότι τα γαλακτοκομικά προϊόντα μπορεί να προσφέρουν κάτι περισσότερο από περιεκτικότητα σε λιπαρά. Ο συνδυασμός των θρεπτικών συστατικών που παρέχουν θα μπορούσε να έχει θετικά αποτελέσματα στην υγεία της καρδιάς.

 
Το Αυστραλιανό Ίδρυμα Καρδιάς δημοσίευσε μια νέα δήλωση που εγκρίνει τα γαλακτοκομικά τρόφιμα όπως το γάλα, το τυρί και το γιαούρτι ως υγιεινά σνακ. Συμπεραίνει ότι ενώ τα άτομα με υψηλή χοληστερόλη θα πρέπει να επιλέγουν γαλακτοκομικά με χαμηλά λιπαρά, δεν υπάρχουν αρκετά στοιχεία που να προτείνουν τα γαλακτοκομικά με χαμηλά λιπαρά έναντι των πλήρους λιπαρών για άλλους. Ωστόσο, αυτή η οδηγία ισχύει μόνο για το γάλα, το τυρί και το γιαούρτι, όχι το βούτυρο ή την κρέμα γάλακτος, τα οποία πρέπει να καταναλώνονται με μέτρο.

 
Παρά την παρουσία κορεσμένων λιπαρών στα γαλακτοκομικά, μελέτες δείχνουν ότι αυτές οι τροφές μπορεί να έχουν ουδέτερη ή ακόμη και ευεργετική επίδραση στην υγεία της καρδιάς. Μπορούν επίσης να βοηθήσουν στη μείωση του κινδύνου διαβήτη τύπου 2 και υψηλής αρτηριακής πίεσης, που και τα δύο συνδέονται με καρδιακές προσβολές και εγκεφαλικά.
Απαιτείται όμως περαιτέρω έρευνα για να κατανοήσουμε γιατί τα γαλακτοκομικά τρόφιμα μπορεί να είναι ωφέλιμα. Οι ερευνητές εικάζουν ότι ένας συνδυασμός θρεπτικών συστατικών, συμπεριλαμβανομένου του ασβεστίου, του καλίου και των φωσφορικών αλάτων, μπορεί να συμβάλει σε αυτά τα οφέλη.

 
Συμπερασματικά, ενώ τα γαλακτοκομικά με πλήρη λιπαρά μπορεί να έχουν πιθανά οφέλη για την υγεία, εξακολουθεί να είναι σκόπιμο να επιλέγετε επιλογές με χαμηλά ή μειωμένα λιπαρά, ειδικά για άτομα με υψηλή χοληστερόλη. Αυτές οι επιλογές τείνουν επίσης να είναι χαμηλότερες σε θερμίδες, κάτι που μπορεί να βοηθήσει στη διαχείριση του βάρους. Επιπλέον, είναι σημαντικό να περιορίσετε τη συνολική πρόσληψη κορεσμένων λιπαρών και να διατηρήσετε μια ισορροπημένη διατροφή που περιλαμβάνει μια ποικιλία τροφών όπως φρούτα, λαχανικά, ψάρια, ξηρούς καρπούς, σπόρους, φασόλια, φακές και δημητριακά ολικής αλέσεως. Τα γαλακτοκομικά πρέπει να αποτελούν περίπου το 8% της διατροφής, με έμφαση στο γάλα, το γιαούρτι και το τυρί.

 
Τελικά χρειάζονται τα πλήρη σε λιπαρά γαλακτοκομικά;

 
Η συμβουλή μας είναι: Προτιμήστε τα γαλακτοκομικά προϊόντα με χαμηλά ή μειωμένα λιπαρά (εφόσον δεν έχουν προσθήκη ζάχαρης για να αντικαταστήσουν το λίπος) αφού έχουν σαφές όφελος εάν έχετε υψηλή χοληστερόλη. Οι χαμηλές σε λιπαρά εκδοχές του γάλακτος, του τυριού και του απλού γιαουρτιού είναι επίσης χαμηλότερες σε ενέργεια (θερμίδες) και έτσι μπορεί να είναι χρήσιμες αν προσπαθείτε να διαχειριστείτε το βάρος σας.

 
Το είδος του λίπους που βρίσκεται στα γαλακτοκομικά είναι κορεσμένο και, επειδή τρώμε τακτικά γαλακτοκομικά, αυτό μπορεί να προστεθεί. Κατά μέσο όρο, τα γαλακτοκομικά προϊόντα αποτελούν περίπου το ένα τέταρτο των κορεσμένων λιπαρών που τρώμε. Συνιστάται σε όλους να μειώσουμε την ποσότητα των κορεσμένων λιπαρών που τρώμε και να τα αντικαταστήσουμε με ακόρεστα λιπαρά, όπως τα φυτικά έλαια, οι ξηροί καρποί και τα λιπαρά ψάρια.

 
Επίσης, δεν υπάρχουν στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι θα ωφεληθούμε από την κατανάλωση περισσότερων γαλακτοκομικών προϊόντων από ό,τι συνιστάται επί του παρόντος. Ως συνήθως, όταν πρόκειται για το τι τρώτε, είναι πιο χρήσιμο να σκεφτείτε ολόκληρη τη διατροφή σας παρά να εστιάσετε σε ορισμένες πτυχές της. Μια μερίδα γιαουρτιού με φρούτα και δημητριακά ολικής αλέσεως είναι ένα πιο υγιεινό γεύμα για πολλούς λόγους από ένα μπιφτέκι με φέτες επεξεργασμένου τυριού ή ένα λάτε πλήρες γάλα με μια φέτα κέικ. Στοχεύστε σε μια υγιεινή ισορροπημένη διατροφή που περιλαμβάνει γαλακτοκομικά μαζί με πολλά φρούτα και λαχανικά, ψάρια, ξηρούς καρπούς, σπόρους, φασόλια και φακές και δημητριακά ολικής αλέσεως.

« Πίσω

© 2024 Charalambides Christis. All rights reserved.