Charalambides Christis
Αναζήτηση στον ιστότοπο
Κυρίως περιεχόμενο ιστοσελίδας

Γιατι το γαλα σας κανει καλο | Χαραλαμπιδης Κριστης

7 Σεπτεμβρίου 2023

Το γάλα είναι μια από τις πιο διάσημες τροφές στον κόσμο. Υπήρξε η βάση για πολλά συστήματα διατροφής στον πλανήτη για χιλιάδες χρόνια και παραμένει δημοφιλές ακόμα και σήμερα. Παρά τη μακρά ιστορία του, υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που δεν τους αρέσει το γάλα ή επιλέγουν να μην το πίνουν επειδή θεωρούν ότι δεν είναι υγιεινό. Ωστόσο, οι άνθρωποι αυτοί δεν συνειδητοποιούν ότι το γάλα έχει πολλά οφέλη για τον οργανισμό – ειδικά αν αναζητάς τρόπους για να βελτιώσεις την υγεία σου!

Το γάλα είναι μια καλή πηγή ασβεστίου

Ο οργανισμός χρειάζεται το ασβέστιο για πολλούς λόγους: Το ασβέστιο είναι ένα απαραίτητο μεταλλικό στοιχείο, που σε βοηθά να χτίσεις γερά οστά και δόντια. Παίζει επίσης σημαντικό ρόλο στη συστολή των μυών, στην πήξη του αίματος, τη διέγερση των νεύρων και τη ρύθμιση της κυτταρικής διαίρεσης.

Η έλλειψη ασβεστίου είναι κοινή στους ενήλικες που δεν καταναλώνουν αρκετό γάλα ή άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα καθημερινά. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια οστικής μάζας (οστεοπόρωση), η οποία αυξάνει τον κίνδυνο καταγμάτων όσο μεγαλώνετε.

Το ασβέστιο βοηθά επίσης στην πρόληψη της υψηλής αρτηριακής πίεσης, καθώς δεσμεύει το νάτριο μέσα στα κύτταρα και προκαλεί κατακράτηση υγρών. Αυτή η διαδικασία μειώνει τον όγκο του αίματος, οπότε και την πίεση σε όλο το σώμα, ενώ παράλληλα αυξάνει την τάση για ούρηση, οπότε σας βοηθάει να χάσετε το παραπάνω βάρος σας που προέρχεται από κατακράτηση υγρών!

Το γάλα σάς βοηθά να διατηρήσετε την οστική σας μάζα όσο μεγαλώνετε. 

Όσο μεγαλώνετε, το σώμα σας χάνει οστική μάζα. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε οστεοπόρωση και σε άλλα θέματα υγείας. Το γάλα όμως είναι μια από τις καλύτερες πηγές ασβεστίου, το οποίο είναι απαραίτητο για να χτίσετε γερά κόκαλα και υγιή δόντια. Αν δεν πίνετε γάλα ή δεν καταναλώνετε άλλες τροφές με ασβέστιο (όπως τυρί), είναι σημαντικό να παίρνετε αρκετά συμπληρώματα διατροφής ή να λαμβάνετε παράλληλα με αυτά βιταμίνη D.

Εάν ανησυχείτε για την ποσότητα του ασβεστίου στη διατροφή σας, συζητήστε με τον γιατρό σας κατά ποσόν θα βοηθούσε να προσθέσετε σε αυτήν περισσότερα γαλακτοκομικά.

Το γάλα είναι πλούσιο σε πρωτεΐνη και όχι μόνο.

Το γάλα είναι επίσης καλή πηγή πρωτεΐνης που σας βοηθά να χτίσετε μυϊκή μάζα, ενώ προσφέρει στον οργανισμό  επίσης βιταμίνη D, κάλιο και φώσφορο.

Το γάλα είναι επίσης περιέχει μαγνήσιο, το οποίο ρυθμίζει τα επίπεδα της αρτηριακής πίεσης στο αίμα και συμβάλλει στη διατήρηση του φυσιολογικού καρδιακού παλμού χαλαρώνοντας τα αγγεία, ώστε να μην περιστέλλονται τόσο έντονα κατά τη διάρκεια της άσκησης ή όταν βρισκόμαστε σε κατάσταση στρες.

Ο διαβήτης τύπου 2 και η παχυσαρκία είναι πιο κοινά σε ανθρώπους που δεν πίνουν γάλα. 

Η πρωτεΐνη, που όπως αναφέρθηκε πιο πάνω βοηθά το σώμα σας να χτίσει και να αποκαταστήσει τους ιστούς, είναι επίσης ένα σημαντικό θρεπτικό συστατικό που μπορούν όλοι να λάβουν από τη διατροφή τους (ειδικά όποιος προσπαθεί να χάσει βάρος).

Ακόμη η βιταμίνη D που περιέχει το γάλα, η οποία μπορεί να συμβάλει στην πρόληψη ή τη διαχείριση του διαβήτη τύπου 2, βελτιώνοντας την ευαισθησία στην ινσουλίνη και μειώνοντας τη φλεγμονή στο σώμα – παράγοντες που σχετίζονται με αυτή την πάθηση.

Σημειώστε, ότι σύμφωνα με μελέτη, οι ενήλικες που πίνουν πλήρες γάλα έχουν λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν διαβήτη από αυτούς που πίνουν γάλα με χαμηλά λιπαρά ή άπαχο γάλα (αν και αυτό θα μπορούσε να οφείλεται στο ότι τείνουν να είναι πιο δραστήριοι σωματικά).

Οι άνθρωποι που πίνουν περισσότερο γάλα διατρέχουν μικρότερο κίνδυνο καρδιακής προσβολής.

Το γάλα είναι πλούσια πηγή καλίου, μαγνησίου και βιταμίνης D – όλα τα θρεπτικά στοιχεία που σχετίζονται με την υγεία της καρδιάς.

Σύμφωνα με επιστημονική μελέτη, οι άνθρωποι που πίνουν τρία ή περισσότερα ποτήρια γάλα την ημέρα έχουν λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν υψηλή αρτηριακή πίεση από αυτούς που πίνουν λιγότερο από ένα ποτήρι την ημέρα.

Το γάλα μπορεί επίσης να αποτρέψει τον σχηματισμό πετρών στα νεφρά. Σύμφωνα με ερευνητές, οι άνθρωποι που παίρνουν υψηλότερες ποσότητες ασβεστίου από γαλακτοκομικά προϊόντα εμφανίζουν χαμηλότερα ποσοστά πετρών στα νεφρά σε σχέση με αυτούς που καταναλώνουν πολύ λίγο ασβέστιο από γαλακτοκομικά προϊόντα.

Συμπέρασμα: Το γάλα σας κάνει καλό!

Μπορεί να θεωρείτε ότι το να πίνετε γάλα είναι απλά μια συνήθεια χωρίς σημασία, αλλά στην πραγματικότητα το γάλα είναι ουσιαστικής σημασίας για την υγεία σας.

Τα γαλακτοκομικά είναι μια εξαιρετική πηγή θρεπτικών συστατικών και υπάρχουν άφθονοι τρόποι για να πάρετε την απαραίτητη καθημερινή ποσότητα. Όπως είδαμε παραπάνω, το γάλα είναι πλούσιο σε ασβέστιο και πρωτεΐνη, τα οποία είναι απαραίτητα για να έχετε υγιή οστά και μυς. Περιέχει επίσης άλλες βιταμίνες και μεταλλικά στοιχεία, που μπορούν να θωρακίσουν τον οργανισμό μας απέναντι σε ασθένειες – όπως η βιταμίνη D και το κάλιο (που περιέχονται και τα δύο στο γιαούρτι).

« Πίσω

© 2024 Charalambides Christis. All rights reserved.